GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

GÖZLERİM YAŞARDI!

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

Annem hep “bahar geldi dert geldi” derdi ben küçükken. Neden bunu dediğini bilirdim; çünkü hep gözleri kaşınmaya başlar ve şakır şakır akardı. Bu da tabii hepimizi üzer ve mutsuz ederdi. Annemin hastalığı konjonktivitti. Peki nedir insanı bu kadar mutsuz eden ve yoran bu konjonktivit derseniz işte cevabı. Gözde konjoktiva denen tabakanın çeşitli nedenlerle iltahaplanması sonucunda gelişen bir hastalıktır. Peki neden olur derseniz pek çok nedeni var. Bunların en başında gelenler de biri bahar ayındaki polenlerden kaynaklanan alerjik reaksiyonlardır. Malum şu anda ağaçlar çiçek açtı ve polenler havalarda uçuşuyor. Bu da bahar ayındaki konjonktivit hasta sayısını arttırıyor. Bunun dışında soğuk algınlığı nedenleri de dahil olmak üzere virüsler, bakteriler, bazı şampuan, kir, duman ve havuz kloru gibi tahriş edici maddeler, kontakt lensler konjoktivite neden olabilir. Bir de aslında temizlik kurallarına uymamayı sayabiliriz, çünkü hijyen kurallarını çiğnemek bu hastalığa kapı açar.

Kaşıntı ve akıntı dışında başka şikayetler olur mu peki derseniz cevabım evet olur. Gözün beyazlığında veya iç göz kapağında kızarıklık, şişmiş konjonktiva, özellikle uyuduktan sonra kirpiklere yayılan kalın sarı akıntı ki bu uyandığınızda göz kapaklarının kapalı kalmasına neden olabilir. Bunun dışında gözde yanma, bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet görülebilecek diğer sorunlardır.
Konjoktivit tedavisinde ise nedene yönelik tedavi verilir. Yani örneğin viral bir nedene bağlıysa semptomatik tedavi verilirken bakteriye bağlı olanlarda antibiyotik tedavisi verilir. O nedenle konjoktivitin nedeni çok önemlidir, çünkü standart bir tedavisi yok. Sonuç olarak konjoktivit tedavisi mutlaka bir göz doktoru tarafından planlanmalıdır. Ama bizim de bundan korunmak için yapabileceğim bir şeyler elbette ki var. Gözlerinizi bu dönemde temiz ıslak bir pamukla silin. Yastık kılıfınızı günlük olarak değiştirin. Sakın gözlerinize dokunup kaşımayın. Biraz sıcak kompres yapabilirsiniz bu gözlerinizi rahatlatacaktır. Tabii tüm bunları yapmanın yanında mutlaka bir göz doktoruna ulaşın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu