Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

HEP İLAÇ İÇİYORUM, GUATRIN KESİN TEDAVİSİ VAR MI?

Doç. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

www.drnilaysahin.com

 

Geçen hafta sizlerle tiroid hastalığını paylaştım. Bugün de sizlerle bunun tedavisini paylaşmak istiyorum. İlk olarak şunu söylemeliyim ki tiroid tedavisi tiroidde görülen soruna bağlı olarak yapılmalıdır. Örneğin iyot eksikliği nedeniyle tiroid hastalığınız olduysa ki bu durum Türkiye’ de yaygındır iyot takviyesi yapmak gerekir. Eğer tiroid hormon salınımında bir sorun varsa hormon takviyesi yapılmalıdır. Ancak hormon takviyesi yapılırken de dikkat edilmesi gereken nokta tiroid bezinin boyutunun küçülmemesidir. O nedenle tiroid hormonu alırken doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. Bir de şunu da unutmadan ilave edeyim tiroid ilacı kullanırken yapılacak olan hormon ölçümlerinizde kan vereceğiniz zaman ilaç almayın ya da ilacı aldıysanız da 9 saat sonra kan verin.

Peki ben bu tiroid hormon ilaçlarını ömür boyumu kullanacağım derseniz işte cevap; eğer az çalışan bir guatr ise evet hep ilaç kullanacaksınız demek yanlış olmayacaktır. Yani bu durum geçici bir hastalık olmadığı için ilacı devamlı almak zorundasınız. Eğer çok çalışan bir guatr yani zehirli guatrınız varsa bunun tedavi yöntemlerinden biri radyoaktif iyot kullanımıdır. Bunun dışında da arada vitamin destekli ilaç kullanımı, kalsiyum içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi, iyot içeren her tür besin veya ilaçtan uzak durulması gerekmektedir.

Peki ameliyat olur mu? Elbette tiroid ameliyatı olanları çevrenizde çok sık duyuyorsunuzdur. Eğer tiroid bezi tamamen büyür veya nodül bulundurursa o zaman ameliyat düşünülmelidir. Ama nodül olan her tiroidde ameliyat olacak diye bir şart yoktur.

Sonuç olarak guatr problemi nedene göre tedavi edilen, hastadan hastaya değişen ve sıkı doktor kontrolü gereken bir sağlık problemidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu