Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

HUZURUNUZ YOK MU?

Huzursuz bacak sendromu insanın gerçekten de huzurunu bozan bir durumdur. Çünkü bu durum sıklıkla geceleri insanları uykusundan uyandıran ve bir süre sonra uyku bozukluğuna da yol açan bir hastalıktır. Peki nedir bu böyle ki gece bizi uyandırıyor? Bu hastalık kişinin özellikle geceleri bacaklarında hissettiği karıncalanma, ağrı, huzursuzluk gibi şikayetler sonucu bacaklarını hareket ettirme istediği geliştiren bir durumdur. Hatta bu sadece bacaklarla da sınırlı değildir, benzer şikayetler kollarda da olabilir. Vücutta ürperme, kaşınma, ezilme, yanma ve bazen de krampta huzursuzluğa eşlik edebilir. Kişide karşı konulamaz bir bacak ve nadiren de kol  hareket ettirme ihtiyacı vardır. Saydığımız bu şikayetler kişi de çok hafifte olabilir, ağır da. Maalesef bu şikayetler özellikle geceleri artış göstermekte ve bu da kişinin gece uykusunu bölerek durumu daha da zor bir hale getirmektedir. Peki hep gece mi olur? Hayır ama genellikle gece olur, gün içinde de istirahat veya uzanıp dinlenmek istediğiniz de şikayetleriniz başlayabilir.

Kimlerde ve niye görülür diye sorarsanız işte cevabı. Sıklıkla orta yaştaki kadınlarda görülen bu hastalık nadirde olsa çocuklarda da görülebilir. Her 10 kişiden birinde karşımıza çıkabiliyor. Hastalığın altında genetik büyük bir rol oynamaktadır. Elbette genetik dışında da nedenleri var. Bunlar arasında sayabileceklerimiz; demir eksikliği, Parkinson hastalığı, karaciğer problemleri, şeker hastalığı, bazı antidepresan ilaçlar, alerji ilaçları, gebelik, iltahaplı romatizmal hastalıklar durumudur.

Tanıyı koymak için mutlaka detaylı bir sorgulama, muayene ve bazı kan testleri yapılmalıdır. Bazen EMG dediğimiz sinir ölçüm testi yapmakta gerekebilir. Tanıyı koyduktan sonra da tedavi planlamasına geçelim şimdi. Tedavide mutlaka düzenli bir egzersiz programı, uykunun düzene sokulması (belli saatlerde yatağa gitmek), kahve, alkol ve sigara tüketimini azaltmak yer almalıdır. Bunlar yanında yapılacak bacak masajı, sıcak veya soğuk uygulamalar tedavinin başarısını arttırmaktadır. Elbette tedavide ilaçlarında önemli bir yeri vardır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki maalesef her zaman verilen tedavilere yanıt alınamayabilir. Bu durumlarda da hastanın mutlaka tedavisine devam edilmelidir.

Hepinize huzurlu, güzel ve rahat uykulu günler dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu