Köşe Yazıları

Kahve Kokusu

Kahve Kokusu

Kahve Kokusu Hakkında yapılan bir  araştırmadan bahsedeceğim bugün.Kahve sevmeyen hemen hemen yoktur.Sabah kahvesi arkadaşlarla mola kahvesi sevilir ve içilir.Kokusu ise apayrı özeldir kahvenin.

Kahve kokusu  ile bir grup fare üzerinde yapılan araştırma sonucunda, kahve kokusunun fareleri uyandırmaya etkili olduğu gözlemlenmiş. Bu araştırmalar fareler üzerinde yapılmış olsa da, araştırma yeterli bilgiye ulaşmamızı sağlıyor ve kahve kokusu tarafından etkilenen genlerin varlığını bize gösteriyor. Etkilenen bu genler incelendiğinde birçoğunun insanlarda da bulunduğu tespit edilmiş, ayrıca genlerin fareler üzerindeki etkisine benzer olarak insanlar üzerinde de etki bırakabileceği belirtilmiş. Araştırmalar, kahve içerisinde 800 bileşik olduğunu göstermiş, ayrıca bu bileşiklerden birçoğunun koku ile ilgili olduğunu da araştırmalar sonucunda kanıtlanmış. Kahve, heterosiklik bileşikler bakımından zengindir ve bu bileşikler kahve kokusunun oluşumunda etkili. İnsanlarda bulunan koku reseptörleri güzel kokulara karşı aşırı duyarlı, bu koku reseptörleri sayesinde kahve dahil olmak üzere birçok kokuyla güçlü bağlantı kurma eğiliminde.

Sakinlik İsteyenlerin Tercihi

İlgili Makaleler

Kokular; iyi duyguları, anıları ve hatta travmaları tetikleyebilir, bu nedenle kahve kokusunun uyanıklık duygularını tetiklemesi şaşırtıcı değildir.Sizde sürekli olarak kahve tüketiyorsanız, kahve kokusunun ne kadar etkileyici olduğunu biliyor olmalısınız. Kahve bardağını elimize aldığımızda kahve kokusunu hissederiz, bu koku beynimize uyarı göndererek kafeinin çok uzakta olmadığını söyler.Beynimize iletilen bu uyarılar sayesinde beynimizin tat alma noktaları aktifleşir ve böylece kahveye derinden bir bağlılığımız oluşur.Kahve kokusunun insanları uyanık tuttuğu bilinen bir gerçektir, ancak bu gerçeği araştırmayla kanıtlamak için çalışmalar devam etmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu