Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

KALSİYUM ALIYORUM KEMİKLERİM ERİMESİN!

Doç. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

 

Kalsiyum herkesin bildiği, kullanmaktan aslında çok çekinmediği bir ilaçtır. Peki gerçekten çekinmeden mi kullanalım bu ilaçları? Önce kalsiyum gerçekten tam olarak nedir bunu tartışalım. Kalsiyum hayatın tüm evrelerinde kemik yapımı ve kemiğin desteklenmesindeki ana minerallerinden biridir. Kalsiyum alımı ve kemik mineral yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır. Kalsiyum alımının artması daha yüksek kemik kitlesi elde edilmesini sağlamaktadır. Kalsiyum alımı kemiğin hem yeniden şekillenmesini hem de kemiğin biçimlenmesine yardımcı olmaktadır. Kemik erimesi açısından bir riski bulunmayan 50 yaşından genç, menapoza girmemiş kadınlar ve erkekler günlük olarak normalde 1000mg kalsiyum almalıdır. 50 yaşından büyük menapoza girmiş kadınlar ve erkekler günlük olarak normalde 1200-1500mg kalsiyum almalıdır.

Günlük olarak süt ve peynir gibi kalsiyum içeriği zengin ürünlerin az olarak tüketilmesi kırık riskini azaltmaktadır. Ayrıca kalsiyum yeşil yapraklı sebzeler, soya fasülyesi, fındık, pekmez ve deniz ürünlerinin içerisinde de bol miktarda bulunmaktadır. Tuz, çok yoğun protein ve kafein kalsiyumun idrarla atılımını arttırarak vücuttaki kalsiyumu azaltırlar. Bunun sonucunda ise kırıklar meydana gelmektedir. Günlük alınan kalsiyum gıdalar ile karşılanamıyorsa ilaç olarak alınabilmektedir. Günlük kalsiyum tüketimi için önerilen; 1 bardak süt, bir bardak yoğurt, 50gr beyaz peynir ve yeşil yapraklı sebzedir. Bunlara çok dikkat ediyoruz ve bize önerilen tüm bu gıdaları alıyoruz. Peki bu kadar yeter mi? Genel olarak evet yeter ama kemik ölçümünüzde doktor kemik erimesi tespit etti ve size bunun için bir ilaç verdiyse işte o zaman kalsiyum ilaçları da yanına takviye edilmelidir. Fakat bu kalsiyum ilaçlarını mutlaka doktor kontrolünde alın. Neden mi? Çünkü bunlar uzun süreli kullanıldığında veya fazla dozda alındığında damarlarda kireçlenmelere yol açabiliyor. Yani “ya bi kalsiyum alayımda kemiklerim erimesin” demeyin.

Ben hep şunu savunurum; doğalı varken neden ilaç? Ve yine hep şunu söylerim; doktor kontrolü olmadan vitamin bile içmeyin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu