GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KAPLICA ZAMANI!

Kaplıca adı bile insanı rahatlatan bir kelime. Bu soğuk kış ayları tam da kaplıcaya gidip biraz ısınmak, biraz da bazı sağlık problemlerimizden kurtulmak için aslında çok iyi bir zaman. Ancak kaplıcaya gittiğimizde şifalı sulardan yaralanmayı bilmezsek bu dediklerimi yapmanız çok mümkün olmayabilir. Kaplıcada bulunan şifalı sulardan yararlanmak için bazı kurallar vardır. İşte bunlara uyarsak şifalı sular bizim için şifa verebilir hale gelecektir.

Aslında biraz ters olacak ama ben önce size kimlerin kaplıcaya gidemeyeceğini söylemek istiyorum. Ateşli hastalık hali veya sistemik bir enfeksiyon geçirirken, alevli dönemde olan romatizmal hastalıklarda, düşme riski olan veya sık sık düşmesi bulunan kişilerde, ağır kalp, akciğer, böbrek veya karaciğer hastalığı olanlarda, damar hastalıklarında-varislerde, yeni kan sulandırıcı ilaç kullanmaya başlayanlarda veya kanamaya eğilimi olan kişilerde, kontrol altına alınamayan tansiyon, şeker gibi hastalığı bulunanlarda, kanser hastalarında, ileri yaşta olanlar ve felç geçiren hastalarda kaplıca tedavisi riskli ve sıkıntılı olabilir. Gördüğünüz gibi oldukça fazla kısıtlılıkları var kaplıca tedavisinin. İşte bu nedenle kaplıcaya gitmeden mutlaka bir hekime danışmalısınız.

Peki bu kadar fazla kaplıcaya gitmemize engel hastalık varken kimler kaplıcaya gidebilir derseniz işte cevabı. İlk olarak sağlıklı kişiler diyebiliriz ki bu sayede kişinin vücut direnci artar ve kendini daha iyi hissedebilir. Bunun dışında kireçlenmesi olanlar, yumuşak doku romatizması yani kulunç ve fibromiyaljisi bulunlar, eklem sertliği olanlar, bel ve boyun ağrısı bulunanlar gidebilir. Hastalarımın bana sık sorduğu bir soru olan iltahaplı romatizası olanlardan ise alevli dönemde olmayan, şikayeti bulunmayanlar ılık kaplıcalara gidebilirler.

Haftaya da sizlere kaplıca tedavisinin etkilerini, nasıl yararlanılacağını anlatacağım. Hepinize iyi haftalar…

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu