Köşe YazılarıBedia Uçak

Karahindiba Çayı

Bakmayın adının kara olduğuna faydası oldukça çok olan karahindiba çayı ile ilgili birkaç bilgi vereceğim bugün. Karahindiba çayını bitkilerin yapraklarından, çiçeklerinden veya köklerinden yapabilirsiniz, ikincisi en yaygın yöntemdir.

Karahindiba Çayı… Çiçeklerle yapılan bitki çayı, kökler veya yapraklarla yapılanlardan daha narin ve tatlı olma eğilimindedir. Karahindiba yaprakları genellikle ilkbaharda toplanırken, çay için kökler ve çiçekler sonbaharda toplanır. Ayrıca, karahindiba çayı, yerel çay dükkanınızdaki çay poşetlerinde de bulunabilir.

Karahindiba bitkisi, botanik adı Taraxacum officinale ile bilinir . Bu bitki genellikle karahindiba çayı ve karahindiba şarabının yanı sıra karahindiba jölesi ve reçelleri yapmak için kullanılır. Bu bitkiler, adlarını aslan dişi anlamına gelen Fransızca “dent-de-lion” ifadesinden alır.

Karahindiba Çayı

İlgili Makaleler
Tatma kısmı:

Karahindiba çayı genellikle narindir ve tadı hafif tatlıdır. Devamında, karahindiba kahvesi gibi kavrulmuş karahindiba çayları, daha güçlü, kızarmış bir tada ve daha derin bir aromaya sahip olma eğilimindedir. Karahindiba bitkisi aşırı güçlü değildir, bu nedenle masala chai ve siyah çay yaprakları gibi cesur tatlarla birleştirilebilir . Genellikle narenciye ve diğer bahçe yeşillikleri kullanılarak tatlandırılır veya tatlandırılır.

Karahindiba Çayının Sağlığa Faydaları

Sağlığınızı artırabilecek besinler ve antioksidanlarla doludur. Karahindiba köklerinden ve karahindiba yapraklarından canlı karahindiba çiçeklerine kadar bitkinin her yeri yenilebilir. Karahindiba, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan beta-karoten gibi antioksidanlar içerir.

Yapraklar ve çiçekler ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olan C vitamini içerir. Karahindiba, sindirimi kolaylaştıran iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca, karahindiba bitkisinin yaprakları ıspanaktan daha fazla protein içerir, bu da onu egzersiz sonrası iyi bir seçim yapar. Karahindiba kökleri genellikle çay yapmak için kullanılır ve kendilerine ait önemli sağlık yararları vardır. Yüksek düzeyde potasyum, kalsiyum ve fosfor içerirler. Tüm bu besinler kemik ve diş sağlığını destekler. Karahindiba köklerinde bulunan magnezyum, kasları gevşetmeye ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Karahindiba kökü aynı zamanda tüm vücudu arındıran bir diüretik ve detoksifiye edici olarak çalışır.

Kökler ayrıca antioksidanlarla doludur. Bu antioksidanlar, vücuttaki erken yaşlanmaya ve kansere neden olabilecek serbest radikalleri ortadan kaldırmak için çalışır. Karahindiba köklerinde bulunan antioksidanların çoğu, kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye ve ölüme neden olmaya yardımcı olabilir.

Karahindiba Çayı Tarifleri
Kahvesi veya Kavrulmuş Karahindiba Kökü Çayı Tarifi

Karahindiba kahvesi kavrulmuş karahindiba çayı olarak da bilinir. Üretim ve demleme yöntemleri, kahveye benzer tadı olan bir çayla sonuçlanır. Karahindiba bitkisi doğal olarak oluşan herhangi bir kafein içermez, bu nedenle bir fincan kahveden aldığınız sarsıntının yerini almaz. Bununla birlikte, kahvenin tadını seviyorsanız, ancak kafein alımınızı azaltmaya çalışıyorsanız harika bir alternatiftir. Ayrıca kavrulmuş kahve aromasını seven ancak kafeine duyarlı kişiler için ideal bir kahve ikamesidir.

Adım 1: Karahindiba Köklerini Hasat Edin

Karahindiba bitkisi, genellikle bükülmüş ve toprağa derinden gömülü olan uzun, ince köklere sahiptir. Mümkün olduğu kadar çok kökü çıkarmak için büyük bir kürek veya karahindiba çatalı kullanın. Kökü yapraklardan ve gövdelerden ayırın. Yüksek basınçlı soğuk su kullanarak iyice durulayın. Yapraklarını salatalarda kullanmak için saklayabilir, çiçeklerini ise karahindiba çiçeği çayları için saklayabilirsiniz. Taze kökleri bir mandolin veya keskin bir bıçak kullanarak daha küçük parçalara ayırın.

Adım 2: Karahindiba Köklerini Kızartın

Fırını 200 F’ye önceden ısıtın ve karahindiba köklerini parşömen kağıdı ile kaplı bir fırın tepsisine yerleştirin. Karahindiba köklerini kalınlığına göre 2-3 saat kadar kavurmaya bırakın. Yanmayı önlemek için kökleri sık sık döndürün. Kökler, kolayca ve temiz bir şekilde ikiye ayırabildiğiniz zaman yapılır. Kökler kırılmaya çalışırken eğilip bükülüyorsa daha uzun kavurma süresine ihtiyaç duyarlar.

Karahindiba köklerini orta ateşte bir tavada da kızartabilirsiniz. Dökme demir tavalar, kavrulmuş karahindibaların dumanlı, zengin lezzetini vermek için en iyi sonucu verir. Sık sık karıştırın ve kökleri yakmamaya dikkat edin. Karahindiba kökleri koyu kahverengiye döndüklerinde çay demlemeye hazır olacaktır.

Adım 3: Suyu Isıtın

Kuruttuğunuz kökleri tercih ederseniz kahve değirmeninizi kullanarak ince bir toz haline getirme ihtimaliniz var. Aksi takdirde, daha önce kavurduğunuz küçük kuruttuğunuz kök parçalarını kullanabilirsiniz. Suyu kaynatmak için küçük bir tencere kullanın. Karahindiba kökünü kaynayan suya ekleyin ve 20 dakika pişirin.

Adım 4: Süzün ve Servis Edin

İnce gözenekli bir süzgeç kullanarak kavrulmuş kökleri süzün. Olduğu gibi servis yapın veya tatlandırmak için tatlandırıcı ve süt ekleyin.

Karahindiba Çayı

Karahindiba Yaprağı Çayı Tarifi

Kendi bahçenizdeki yapraklardan hızlıca bir bardak karahindiba çayı yapabilirsiniz.

  1. Adım: Yaprakları Toplayın ve Hazırlayın

Karahindiba bitkisinden altı yaprak toplayın. Sadece genç ve hassas olan yaprakları seçin. Daha olgun karahindiba yaprakları kullanırsanız, sonunda acı yapraklar ve acı çay elde edersiniz. Yaprakları akan su altında iyice durulayın ve bir havluyla kurulayın. Ardından, yaprakları küçük parçalar halinde kesin veya tat ve sağlıklı bileşikleri serbest bırakmak için bir çamurlayıcı ile hafifçe öğütün. Yaprakları çay bardağınıza ekleyin.

      2. Adım: Suyu Isıtın

Suyu kaynama noktasına getirin ve fincanınıza dökün. Karahindiba çayını 5 ila 10 dakika demleyin. Lezzetin tadını çıkarmanız için ilk 5 dakikadan sonra her 30 saniyede bir tadın.

  1. Adım: Tatlandırın (İsteğe bağlı)

Karahindiba yaprağı çayınızı olduğu gibi için veya hindistancevizi yağı, bal veya esmer şeker kullanarak tatlandırın. Bu çayın sağlıklı doğasını korumak ve onu kalorisi yoğun bir içeceğe dönüştürmekten kaçınmak için tatlandırıcıları minimumda tutun. Ayrıca bir dilim limon veya portakal ekleyerek karahindiba çayınızı doğal bir şekilde tatlandırabilirsiniz.

  1. Adım: Tatlandırın (İsteğe bağlı)

Hafif ve doğal bir tatlandırıcı için bir stevia yaprağı – ünlü tatlandırıcıyı yapmak için kullanılan bitkinin yaprakları – ekleyin. Yaprağı sıcak suya eklediğinizden emin olun ve karahindiba çiçekleri ile demlenmesini sağlayın.

Karahindiba Çayını Daha Sonra Saklayın

Her karahindiba çayı yapmak istediğinizde bahçede diz çökmenize gerek yok. Çiçekleri, yaprakları ve kökleri her bahar veya sonbaharda toplayın. Ayrıca, bitki kısımlarını kurutarak daha sonra kullanmak üzere saklayın.

Çay için karahindiba kurutmanın birkaç yolu vardır. Karahindibaları kurutmak ve oksidasyonu önlemek için güneşte bırakabilirsiniz. Alternatif olarak, onları fırına koyun ve kızartın. Fırını 250 F’ye ayarlayın ve 2 ila 3 saat kızartın.

Karahindiba bitkileriniz kuruduktan sonra hava geçirmez bir cam kavanozda saklayın. Kavanozu doğrudan güneş ışığından uzak bir dolapta veya dolapta tutun. Bakteri üremesini önlemek için kuruttuğunuz karahindibalarınızı serin ve kuru bir yerde sakladığınızdan emin olun.

Karahindiba Çayının Yan Etkileri

Gıda ve İlaç İdaresi veya FDA, karahindiba yeşilliklerini genel olarak tüketim için güvenli olarak kabul etmiştir. Karahindiba çayı, makul miktarlarda tüketildiğinde çok az yan etkiye sahiptir. Kendi çayınızı demlerken yalnızca organik olarak yetiştirilen karahindibaları toplayın. Kalabalık yolların yanında bulunan veya böcek ilacı kullanılarak yetiştirilen karahindibaların ek olumsuz yan etkileri olma ihtimali var.

..Karahindiba Çayı…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu