GündemSiyaset

KIRCI “YENİ VE GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN EVET”

AK Parti Balıkesir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sema Kırcı, 16 Nisan’da gerçekleşecek referandum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

 

Kırcı, “Anayasa değişikliği milletimize 16 Nisan’da referandum yoluyla sunulacak. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesiyle hareket ediyoruz ve son sözü millete veriyoruz. İnşallah Türkiye’mizi istikrara kavuşturacak bu tarihi değişiklik aziz milletimizin de onayıyla hayata geçirilecektir.”dedi.

 

Kırcı, yaptığı yazılı açıklamada Sürecin başından bu yana MHP ile birlikte hareket ediyoruz. Bu anlamda MHP, milletine ve ülkesine karşı üzerine düşen sorumluluğu Ak Parti ile birlikte yerine getirmiştir. Öte yandan CHP ve HDP bloğunun neredeyse ortak bir söylem birliği içinde olduklarını görüyoruz. Bu da ülke siyaseti adına kaygı vericidir. Anayasa değişikliği ile önerilen sistemin adı “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”dir. Ne yazık ki getirilen eleştiriler yapıcı katkı sunmaktan öte çarpıtmadan ibarettir” dedi.

 

Bürokrasi Azalacak

Anayasa değişiklik teklifinin aziz milletimizin onayını alması ile hızlı karar alan, hızlı icraat yapan ve bunun sonucunda da hızlı ekonomik büyüme sağlayan bir Türkiye’ye kavuşacağımızın altını çizen Kırcı “HSYK, Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) olarak bir isim değişikliğine gidecek,  üye sayısı 22’den 13’e düşürülecek, 4 üye Cumhurbaşkanı, 7 üye TBMM tarafından seçilecek. Burada Cumhurbaşkanının seçeceği üye sayısında herhangi bir değişiklik olmayacak. Ancak, bürokrasinin kendi içinden seçtiği üyeler yerine bu üyelerin TBMM tarafından seçilmesi söz konusu olacak. İlk defa HSK’ya TBMM üye seçecek. Öte yandan yargı alanında önemli bir reform yapılarak askeri yargı tamamen kaldırılacak ve sivilleşme adına önemli bir adım atılacak”dedi.

 

Yasaları Meclis Yapacak

“Bu Anayasa maddelerindeki değişikliğin tamamı çok önemli ama Meclisin asli işlevi olan yasa yapmaya odaklanması milletimizin evet diyeceği önemli bir değişiklik. Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilecek. Milletvekilleri seçmeniyle sürekli temas halinde olduğu için, halkın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak.  Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı gün yapılacak ve böylece 5 yıllık kesintisiz istikrar sağlanacak, vatandaş seçim gündemiyle meşgul olmayacak. Milletvekili sayımızı da nüfusumuzla orantılı olarak artırıyoruz. Böylece halkın iradesinin daha fazla Meclise yansımasını sağlamayı hedefliyoruz. AB ülkelerinde bir milletvekili başına düşen kişi sayısı ortalama 54 bin, Türkiye’de ise bir milletvekili başına düşen kişi sayısı 143 bin. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarıldığında daha çok vatandaşa ulaşabilme imkanı olacak.”

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu