Köşe Yazıları

Korona Stresine Karşı Mutluluk Verici Bitkiler

Bugünlerde korona salgını nedeniyle birçoğumuz evlerimizde kalıp sosyal izolasyona dikkat etmeye çalışıyoruz. Tabi bu durum bazılarımızı strese sokmakta belki de mutsuz etmekte. Peki, hayatımızdaki bu stresi meyve ve sebzeler gibi bitkilerle yenmemiz mümkün mü?

İnsan, beden ve ruh ikilisinden meydana geldiğine göre, yediğimiz besinlerin bedenimizin biyolojik yapısı üzerindeki etkisinin yanında psikolojik yapısı üzerinde de etkisinin olması gayet doğaldır. Bu nedenle ‘Bir şey yiyerek stres azalır mı?’ demeyin. Çünkü bize mutluluk veren, uyku düzenimize yardımcı olan besinler olduğu gibi stresi azaltan besinler de var.

Son yıllarda yapılan çok sayıda bilimsel araştırma sonucu; insanların özellikle bazı besin türlerini belli miktarlarda tükettiklerinde vücutlarında mutluluk veren hormonların arttığı ve o bireylerin de bu durumu gerçekten hissettiklerini ortaya koyuyor. Depresyonla mücadelede önemli bir yeri olan serotonin hormonu, iştahı ve ruh halini direkt etkiliyor. Vücutta serotonin seviyesi düştükçe depresyon, yorgunluk, uykusuzluk, sinirlilik gibi hoş olmayan duygular açığa çıkabiliyor. İşte serotonin seviyesine olumlu katkı sağlayan ve doğal antidepresan özelliği taşıyan ve amaçları sizi mutlu etmek olan o besinler:

İlgili Makaleler

Köşe Fatih Satıl Mutlu Otlar

Muz: Meyveler içinde en fazla serotonin salgılatan muzdur. Ayrıca potasyum ve B vitamini sayesinde enerji verir. 1 adet muz ile gününüzü daha mutlu geçirebilirsiniz

Çilek: C vitamini ve çeşitli minerallerden zengin olan çilek aynı zamanda vücuttaki serotinin seviyesini de arttırır. Mevsiminde günde 6-8 adet çilek tüketmek sizi mutlu hissettirecektir.

Portakal: Başta C vitamini olmak üzere B ve E vitaminleri açısından zengindir. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir.

Hindistan cevizi: İçerisinde bulunan trigliseritler sayesinde hem mutluluk verir hem de kan akışını düzenler.

Kuşkonmaz: Kuşkonmaz folik asit ve triptofan miktarı yüksek bir sebzedir. Folikasitin depresyonu önlediği kanıtlanmıştır ve antidepresanlarda kullanılmaktadır. İçeriğindeki triptofan ise serotonin salınımını güçlendirir ve mutluluk verir.

Kabak çekirdeği: 20 gr kabak çekirdeğinde 120 mg triptofan bulunmaktadır. İçerdiği bu mutluluk öncüsü aminoasit sayesinde serotonin salgılanmasına yardımcı olur. Kabak çekirdeği stresi ve endişeleri önlerken kişinin rahatlayıp sakinleşmenize de yardımcı olur.

Tüm bunlara ek olarak, kendimizi iyi hissetmek istiyorsak, endişemizi arttıran ve strese katkıda bulunan; kızartılmış yiyecekler, glisemik indeksi yüksek olan karbonhidrat türü besinler, rafine şeker ve alkollü içeceklerden de uzak durmak gerekir.

Stressiz, koronadan uzak, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu