Köşe Yazıları

Küresel Isınmanın Suçlusu İnekler!

Küresel Isınmanın Suçlusu İnekler!

Kapitalist dünyanın aktörleri, küresel ısınma ve iklim değişiminin suçlusu olarak inekleri gösteriyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve eşi geçenlerde yaptıkları bir açıklamada, ineklerin küresel ısınmanın en önemli unsurlarından biri olduğunu iddia ettiler. Ama Dünya üzerinde sanayinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan sera gazı salımının üçte ikisinden 90 şirketin sorumlu olduğu gerçeğinden hiç bahsetmediler. Bu tezi savunanlar, Dünya genelindeki 1.5 milyar inek ve milyarlarca küçükbaş hayvanın metan dahil onlarca kirletici gaz yaydığını iddia ediyorlar. Avusturalya’da su için develeri katleden zihniyet şimdi sıranın ineklere geldiğini düşünüyor, bakalım ilerde hangi canlıyı hedeflerine alacaklar?

Dünyada yaşayan milyonlarca canlı türü var. Bu dünya; insanlar ve diğer canlıların ortak yaşam alanı ancak bu yaşam alanını tehdit eden ve bugün yaşamsal düzeyde ciddi sorunları ortaya çıkaran tek varlık insan. İnsan dışındaki tüm canlılar değişen doğa şartlarına uyum sağlama yeteneğinde yaratılmıştır. İnsan ise doğayı kendi çıkarları doğrultusunda değiştiriyor.

Inekler

İnsanoğlunun ‘evcilleştirerek’ kendi hizmetine koştuğu canlı sayısı azımsanamayacak sayıda. Bunlar içinde inekler başı çekiyor. Yabani hayvanları evcilleştiren insan, bu evcil hayvanların metan gazı yaydığı söyleyen de insan. Aslında bizim burada hangi tarz hayvancılık küreyi ısıtıyor, sorusuna cevap vermememiz gerekir. Meralarda özgürce otlayan yabani hayvanlar, otladığı yere gübrelerini bırakır. Bıraktıkları gübreler toprağı korur, otları geliştirir ve sağlıklı kılar. İşte bu sağlıklı çayır ve mera bitkileri de küresel iklim değişikliğine neden olan karbon salınımını absorbe eder. Dünyada çayır–mera vb. otlakların toplam alanı, kıtaların toplam alanının yaklaşık 4’te 1’ine tekabül ettiği düşünülecek olursa çayır ve meraların önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

İlgili Makaleler

İnekler başta olmak üzere tüm geviş getiren yabani hayvanların aslında ekosistemde önemli vazifeleri vardır. Fakat kapalı alanlara kapatılan hayvanlar merayı geliştirmedikleri gibi hapsedildikleri barınaklardan toplu biçimde saldıkları metan ile kürenin ısınmasına neden olabilirler. Bu arada hayvanlara otlama alanları açmak için ormanlık alanları yok eden insanların da küresel ısınmadaki rollerini unutmamak gerekir. Aslında doğadaki yabani inekler, “iklim katili” değildir. İklimin ‘katili’ doğayı kendi çıkarları doğrultusunda değiştiren insanoğlu ve fabrikasyon hayvan üretimi yapan endüstriyel hayvancılıktır.

***

İnekleri suçlayan bu zihniyet bir öneri olarak da zengin ülkelerin bu hayvanların yetiştiriciliğini bırakıp yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini söylüyorlar. Peki, yapay et imal etmek için gerekli malzemeler nasıl üretilecek? Bu endüstriyel üretim esnasında atmosfere karbon salınmayacak mı? Yapay et imalatında ve elde edilen etin dağıtımı için kullanacak enerji küresel iklim değişikliğine yük getirmeyecek mi? Önümüzdeki on yıl içerisinde yapay etlerin restoran menülerinde ve ayrıca marketlerde yer alacak gibi görünüyor. Bakalım bu yapay et üretimi halk sağlığı ve gıda güvenliği bakımından olumlu ya da olumsuz ne gibi sonuçlar doğuracak, hep birlikte göreceğiz.

Son söz olarak, doğanın kıymetini anlamanız için dünyadaki en son balığı tutmanız, en son ağacı kesmeniz, bir damla suya muhtaç olmanız mı gerekiyor?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu