Köşe Yazıları

Başa Bela Omuz Ağrıları!

Başa Bela Omuz Ağrıları!

Evet gerçekten omuz ağrıları başa bela. Peki neden böyle? İşte bu hafta sizlerle bu konuyu paylaşacağım. Omuz problemleri maalesef atlanılan sağlık sorunlar arasındadır. Çünkü omuz boyun ve kol arasında yer aldığı için ağrısının da hep boyun veya kol kökenli olduğu düşünülür. Bu sebeptende de erken tedavi şansı elden kaçmış olur.

Peki omuz ağrısını biz nasıl anlayacağız diye sorarsanız işte cevabı. Omuz ağrısı ilk olarak kendini elinizi sırtınıza götürüken ağrı hissetmenizle başlar. Ya da bu hareketi yaparken ağrı olması ile. Ardından giyisilerinizi giyerken zorlanmaya başlarsınız. Bu dönem de bir de sorun olan omuz üzerine uyuyunca ağrı olması tipiktir. Süreç çok hızlı olmaz ama zamanla kol neredeyse tüm hareketleri yaparken zorlanır. İşte o zaman omuzumuzda sorun olduğu anlarız ama bu dönemde maalesef bazı şeyler için geç kalmış olabiliriz.

***

Peki omuzumuz neden ağrır ve hareketlerimiz kısıtlanır derseniz bunu da sizlere şöyle anlatabilirim. İlk sırada kötü duruş yani bir iş yaparken veya otururken bile hatalı yapılan duruşlar zamanla omuz bölgesindeki kasların dengesini bozarak omuz ağrısı gelişmesine yol açabilir. Bu duruş bozukluğu bazen doğuştan gelen düşük omuzlar veya yaşlılarda kamburluğa bağlı oluşan omuzunların öne doğru eğilmesiyle de olmaktadır. Yine şeker, guatr, akciğer veya kalp sorunu olan bireylerde de omuz problemlerine yatkınlık olmaktadır. Bu hastalıklar dışında iltahaplı romatizmalar, kireçler, damla-gut hastalığı gibi bazı durumlarda da omuz sıklıkla tutulmakta ve ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Benim sık karşılaştığım omuz ağrısı nedenleri arasında bir de omuzu çok kullanan işler yapanlar var. Peki bunlar hangi işler derseniz aslında kolun çalıştığı tüm işler diyebilirim. Özellikle de baş üstüne kolun kalktığı örneğin raftan bişey almak, cam silmek gibi işler omuzda daha sık kasların sıkışması ve yıpranmasına yol açabilmektedir.

İlgili Makaleler

Haftaya da sizlere omuzda hangi hastalıkların görüldüğünü anlatacağım. Herkese ağrısız bir ömür dilerim…

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu