Köşe Yazıları

Makro Bitki Besinleri: Kalsiyum (Devamı)

Merhaba değerli okurlar. Bitki besleme serimizde geçen hafta Kalsiyum elementine giriş yaparak sizlere bilgi verdim.

Makro Bitki Besinleri: Kalsiyum (Devamı).. Kalsiyum bitki tarafından çok fazla ihtiyaç duyulan bir bitki besin elementi olduğu için makro element statüsündedir dedik geçen hafta. Kalsiyum formlarından bahsettim, “aman ha” diye uyarılar yaptım. Birazda uygulama şekillerinden bahsettim. Bu hafta ise Kalsiyum eksikliği ve fazlası ne yapar? Kalsiyum fazla verilince ne oluyor? Kalsiyum hangi bitki besin elementlerinin alınmasını engelliyor? gibi bilgiler vereceğim. Kalsiyumun temelde ne işe yaradığını bilmeniz ve bununla alakalı olarak bağlantı kurabilmeniz gerekiyor, yoksa aklınıza geldiği veya sorunla karşılaştığınız zaman Kalsiyum kullanırsınız ya işinize yaramaz ya da fazla gelir başka sorunlar yaratır. Bitkiler Kalsiyumu Nitrat formunda yeşil büyüme dediğimiz dönemde yani büyümenin en hızlı olduğu dönemde ister. Ayrıca, uygulamalara bu dönemden itibaren başlamak gerekir. Kalsiyum bitki hücresinin yapısına katılarak hücre çoğalmasını, büyümeyi ve hücrelerin daha sağlam olmalarını sağlar, bunun sayesinde bitki büyümesine katkısı olduğu aşikardır.

Önce Kalsiyum eksikliği

Bitkiniz Kalsiyumu yeteri kadar veya uygun zamanda alamazsa büyümesi durur, küçük yaprak ve normalden daha kısa sürgünler oluşur, yani sürgünler kısa kalır, gelişemez. Yeni oluşan yapraklar da gelişemez, küçük kalır. Kalsiyum noksanlığı çeken bitkileri renklerinin solgun olmasından ayırabilirsiniz. Sürgünlerin en ucundaki genç yapraklar aşağı yönlü olarak kendi içlerine doğru kıvrılırlar. Bu yaprakların kenarları önce sütlü kahverengi olur, sonra iyice kahverengileşir ve kurur, yanar. Genç yaprakların uçları lahana, marul, çilek, karanfil vb. gibi bitkilerde kahverengi renk alır; buna uç yanıklığı denir.

Soğan, Sarımsak, Havuç, Şeker pancarı, Turp, Kereviz, Yer elması, Yer fıstığı gibi kök bitkilerinde ise Kalsiyum noksanlığı kök-yumrunun zayıf gelişmesine kolay hastalanmasına sebep olur. Saçaklarda yani beslenici köklerde ise genç olanlar kısa zamanda ölürken yaşlı olanlar ise kahverengileşip çürür.

İlgili Makaleler

Gelelim çiçeklere! Çiçek saplarının solması, çiçek tomurcuklarının düşmesi Kalsiyum noksanlığından kaynaklanır.

Meyvelerde Kalsiyum noksanlığı daha fazla ve daha belirgin şekilde belirti verir. Domateste çiçek burnu çürüklüğü (dip çürüklüğü), Biberde meyve ucu kararması, Narda ve Kirazda çatlama, meyvelerde yola dayanmama, kısa zamanda erime ve bozulma, tüm bitkilerde meyvelerinde şekil bozuklukları, Elma-Ayva-Armut gibi sulu bitkilerde fungal ve bakteriyel hastalıklara kolay yakalanma ile hastalıkların daha şiddetli olması gibi belirtiler bariz şekilde görülür.

ÖNEMLİ BİR BİLGİ DAHA SİZLERE!

CAN gübresi yani 26’lık gübre ile Kalsiyum Nitrat gübresi aynı değildir. 26’lık gübre yani CAN yani Kalsiyum Amonyum Nitrat gübresi içindeki Kalsiyum suda erimediğinden toprak suyuna geçemez ve bitkinize faydalı değildir. Yani bu gübreyi Kalsiyum vermek amacıyla kullanmayın aldanırsınız!

Sizin için ekstra hayati bir bilgi: Yüksek oranda Amonyum (NH4) Azotu ile besleme, sulama dengesizliği, toprak havalanmasının yetersizliği, gereğinden fazla miktarda Potasyum ve Magnezyumlu gübreleme Kalsiyum alınımını azaltır.

Şimdi Kalsiyum fazlasına gelelim!

Aslında bitkilerde Kalsiyumu topraktan fazla almak diye bir şey yoktur. Sadece kalsiyum eksiklik belirtileri görüldüğü zaman bir an önce vereyim mantığıyla fazlaca verilen Kalsiyumun zamansız şekilde verilmesinden kaynaklı olarak; özellikle meyvelerde meyve kabuğu altında kristalleşip “çil” veya “sert yapı” oluşturması söz konusudur. Örneğin Domates meyvesinde kabuk altında çillenme.

Gelelim önemli diğer bir konuya: Kalsiyum hangi bitki besin elementlerinin alınmasını engelliyor?

Kalsiyum fazla verilirse 7 tane bitki besin elementinin alınmasını olumsuz şekilde etkiler. Zaten Karbon, Hidrojen ve Oksijen dahil 16 tane bitki besin elementi var, yarısı Kalsiyumun fazla verilmesi yüzünden gitti. Hayırlı işler! Besleyeceğim diye uğraş dur.

Bor ve Çinko alınmasına engel olur. Tomurcukların sağlıklı ve kuvvetli olması, tozlaşma, döllenme, çiçek saplarının kuvvetli olması, meyve saplarının kuvvetli olması gitti. Magnezyum ve Bakır alınmasını engeller. Bitki içinde Fosfor ve Potasyumun taşınabilmesi sekteye uğrar, çiçeklenme, kök gelişimi, meyve büyümesi geriler, fotosentez sekteye uğrar, bitki enerji üretemez, enerjiyi ihtiyaç olan yerlere taşıyamaz, meyve içinde tohum olgunlaşamaz, bitki hastalıklara daha zayıf hale gelir, Mangan, Demir, Potasyum aldırmaz; yapraklarda sararma (kloroz) görülür, meyveler gelişemez ve küçük kalır. Yani her şeyin fazlası zarar!

Değerli okurlarım, mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum. Bunu her zaman tekrarladım ve her zaman da tekrarlamaya devam edeceğim. En önemli kuralımız neydi? “İyi de olsa, çok verince çok olmaz”.

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

..Makro Bitki Besinleri: Kalsiyum (Devamı)..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu