GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Meyvelerin Sultanı: ÜZÜM

Şu günlerde pazar tezgâhlarında bolca gördüğümüz en renkli meyvelerden birisi de üzümdür. Hem tadı hem kokusu hem de içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller ile mevsimin en popüler meyvesi olan üzüm, sağlığa olan faydaları ile pek çok hastalığın tedavisinde rol almaktadır. Arabalarda benzin ne ise insan hareketinde de enerji odur. Kalorisi de yüksektir bu nedenle büyük bir enerji kaynağıdır. Üzümün yorgunluğa iyi gelmesi, kalorisinin yanı sıra, içindeki C vitamininden kaynaklanmaktadır. İçerdiği A, B1 ve B6 vitaminlerine ek olarak kalsiyum ve fosfor sayesinde zindeliğe vesile olur.

Üzüm, bedenî ve zihnî gücün artmasında tesirlidir. Kan yapıcı özelliği vardır. Kalbi kuvvetlendirir. Üzümün idrar artırıcı özelliği de vardır, kanın temizlenmesinde etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürmesi yanında yatıştırıcı etkiye de sahiptir. Hâsılı üzüm “meyvelerin sultanı” unvanını hak eden bir meyvedir.

Üzümün, ilk ortaya çıkan filizlerinden, son hâline kadar her halinden faydalanılır. İlk oluşan incecik yeşil filizlerinin ekşimtırak bir tadı vardır ki bazı hastalıklar için kullanılır. Olmamış üzüm suyu (koruk) ve asma filizlerinin suyunu içmek vitiligo ve sedef hastalıklarının ilerlemesini durdurduğu iddia edilir. Üzüm suyunda yoğun bir şekilde bulunan potasyum minerali vücut sıvılarında asit-baz dengesini sağlar.

Üzüm Çekirdeği ve Hafıza

Birçoğumuz üzümü yerken çekirdeğini yemez çıkarırız. Uzmanlar, üzüm çekirdeklerinin faydalarını saymakla bitiremiyorlar. Özelliklede zihin açıcı özelliği nedeniyle sınavlardan önce çekirdekli kuru üzüm tavsiye edilir. Üzüm çekirdeği, zayıflamış kan damarlarını güçlendirip, dolaşım bozukluklarının düzeltebilen ve önleyebilen bir yapıya sahiptir. Üzüm çekirdeği hücreleri yenilediği için anti-aging etkisiye sahiptir. Cildin elastik, yumuşak ve düzgün olmasını sağlayarak yaşlılığı geciktirir. Çekirdek, bağ dokularını güçlendirerek cilt sarkmasına engel oluyor. Bu nedenle birçok cilt kırışıklık giderici kremlerde üzüm çekirdeği kullanılmaktadır. Üzüm çekirdeğinde tavsiye edilen miktar günde 150 ile 300 miligramdır. Üzüm çekirdeği aynı zamanda önemli bir antioksidandır.

Susuz bir kumda ve kuru bir toprakta yetişen bu mucizevi meyveye bir ekolojik okur yazar gözü ile bakalım: Her tanenin yüzüne incecik ve güzel ve renkli bir kılıf giydirilmiş. Nazik ve yumuşak iç kısmında yeni bir üzüm bitkisini taşıyan sert kabuklu, ceviz içli çekirdekler saklanmış. Yediğimiz kısmında ise helva gibi tatlı ve şifalı bir şurup yerleştirilmiş. Tüm bunlar açıkça gösterir ki; bu meyveyi bizim için yaratan, bizi çok seven ve düşünen sanatkâr bir Zat var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu