Köşe Yazıları

SAÇLARIM NEDEN DÖKÜLÜYOR?

Değerli okurlar, “Sonbahar” mevsiminin sonuna yaklaşıp “Kış” mevsimine kucak açtığımız şu günlerde hastalarımızda en sık karşılaştığımız şikayetlerden biri de “Saç dökülmeleri”. Bu nedenle ben de bugün sizlere kısaca “saç dökülmelerinden” bahsedeceğim.
Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu bulunmaktadır. Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra dökülür. Bu süreç sağlıklı bir kişide bir döngü olarak devam eder. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu sayıdan daha fazla sayıda saçımız dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı arttıysa ya da saçlı deride kaşıntı-kepek saç dökülmesine eşlik ediyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir.
Saç dökülmesi şikayeti olan hastalarımız öncelikle bir Dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Çünkü saç dökülmesi çok farklı nedenlerle gelişebilir. Önemli olan bu nedenin saptanması, saç dökülmesinin tipinin belirlenmesi ve bu nedene yönelik uygun tedavinin yapılmasıdır.
Saç dökülmesinin nedenlerine bakacak olursak; genetik yatkınlık, hormonal nedenler, besinsel faktörler, çeşitli kimyasal maddelere maruz kalmak, bazı iç organ hastalıkları, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı ortaya çıkabilmektedir.
Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri sık rastlanan bir faktördür. Saç canlı bir organdır ve beslenmesi gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli diyetler, tek tip beslenme ve karbonhidrattan zengin-proteinden fakir beslenmek saçı etkileyip dökebilir.
Bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Özellikle kan sulandırıcılar, gut hastalığı, depresyon ve kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir.
Bazı iç organ hastalıkları, tiroid hastalıkları, vitamin eksiklikleri, enfeksiyon hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve bazı hormonal bozukluklar saç dökülmelerine neden olabileceği için hekiminiz eşlik eden diğer belirtilerin sizde olup olmadığını arayacak ve eğer uygun görürse sizden bazı kan tetkikleri yaptırmanızı isteyecektir.
Saç dökülmeleri kalıcı (skar bırakan) ya da kalıcı olmayan (skarsız) olmak üzere klinik olarak ayırt edilmelidir. Gerekirse saçlı deriden ve saçlardan örnekler alınarak incelemeler yapılmalıdır.
Saç dökülmesinin nedenini saptayabilirsek tedavi seçimini ona göre yaparız ve bu da tedavide başarı oranımızı arttırır. Her saç dökülmesi mezoterapi tedavisine uygun değildir, her şampuan ya da her vitamin saç dökülmesi tedavisinde kullanılmaz. Hastalarımızın bunun bilincine varmalarını ve mutlaka tanı ve tedavi için Dermatoloji uzman görüşü almalarını öneririm.
Sizlere bir sonraki yazımda “saç mezoterapi” sinden bahsedeceğim, sağlıkla kalın. Derinizi VE SAÇLARINIZI dermatologlara emanet ediniz sevgili okurlarım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu