Köşe Yazıları

Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

Değerli okurlarım “29 Ekim Sedef Hastalığı Farkındalık haftası” olması nedeniyle bugün sizlere “Sedef hastalığı” ndan bahsedeceğim.
“Sedef hastalığı” diğer adıyla “psoriasis” dünyada yaklaşık 125 milyon kişinin etkilendiğini tahmin ettiğimiz çok yaygın görülen bir hastalıktır.
Hastalık herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ancak özellikle 30-39 ve 50-69 yaşları arasında pik yapan, hastalık yatkınlık geni taşıyanlarda daha sık rastlanılan bir deri hastalığıdır. Yatkınlık geni taşıyan kişilerde enfeksiyon, stres, üzüntü ve bazen ilaçlar gibi tetikleyici faktörlerin etkisi ile hastalık oluşabilmektedir.
Önceleri sadece deriyi tutan bir hastalık olarak bilinen “sedef hastalığı”nın eklem ağrısı, eklem tutukluluğu, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kan yağlarında yükselme, insülin direnci, obezite ve diyabet gibi hastalıklarla daha sık beraber olduğunu artık biliyoruz.
Sedef hastalığı’nda deri döküntüleri özellikle görünür yerlerde olan hastalarımız kendilerini toplumdan çekiyor ve soyutluyorlar. Bu sorunlara depresyon da eşlik edebiliyor. El ve ayaklarında lezyonları olan sedef hastaları işlerinden olabiliyorlar. Lezyonlar hastaların görünen yerlerinde olduğunda belirli meslek grupları tarafından kabul edilmeyebiliyorlar. Halbuki “sedef hastalığı” çalışmaya engel ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
Bana başvuran “Sedef hastalarımın” çoğu bana başvurmadan önce pek çok kereler internet aracılığıyla ya da elden “bitkisel” olarak satılan ancak üzerinde etiketi bile olmayan çeşitli krem ve hapları kullandıklarını belirtmektedirler.
Sedef hastalarımızdan en önemli isteğim doktorunuzdan habersiz ilâç kullanmamaları olacaktır. Ağrı kesici gibi bazı ilâçlar “sedef hastalığını” şiddetlendirebilir; özellikle kortizon ihtiva eden ilâçlar (ağızdan alınan veya enjeksiyon yoluyla verilen) ciddî alevlenmelere yol açabilir. Özellikle internet aracılığı ile veya elden satılan ne olduğu bilinmeyen karışımların ağız yoluyla veya sürülerek kullanılması da hastaya zarar verebilir.
Sedef hastalığında güncel ve modern pek çok yeni tedavi ajanı mevcuttur. Hastalarımızı bitkisel adıyla satılan bu sahte ilaçlara başvurmak yerine uzman dermatoloji hekimlerine başvurmalarını ve bu modern ilaçlardan faydalanmalarını öneririm.
Değerli okurlarım şu mesajlarla yazımı noktalamak istiyorum.
*Sedef hastalığı bulaşıcı değildir.
*”Sedef hastalığınızdan utanmanıza gerek yoktur.
*Sedef hastalığı özellikle kalp damar hastalıkları başta olmak üzere bazı iç organ hastalıkları ile beraber olabilir.
*Tedavi ile hastalığı yönetmek mümkündür.
*Mucizevi ve bitkisel olduğu söylenen sulara ve kremlere lütfen itibar etmeyiniz.
Bu mesajları dikkate alarak en yakın sağlık kuruşuna başvurun, uzman dermatoloji hekiminiz ile görüşün ve hastalığınız ve yeni ilaçlarla ilgili bilgi alın ve derinizi dermatologlara emanet ediniz değerli okurlarım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu