GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

ŞEKERSİZ ŞEKER GİBİ HAYAT!

Bu hafta sizlere herkesten duyduğunuz şekeri anlatacağım ama biraz daha farklı bir yönünden. Hepimiz şeker zararlı, şeker tehlikeli, şeker şöyle şeker böyle bir sürü kötü laf ediyoruz şekere! Peki gerçekten bu şeker ne kadar tehlikeli, yersek ne olur, yemezsek ne olur?

Şeker elbette vücut için oldukça önemli bir enerji kaynağıdır ancak siz bu enerjiyi etkin olacak şekilde almazsanız (az veya çok almak) vücut sorun yaşamaya başlar işte. Son dönemlerde neye elimizi atarsak içerikte şeker olduğunuz görüyoruz. O nedenle sanırım biz enerji kaynağının fazlasını alır hale geldik. Yani şeker tüketimimizde ciddi bir artış var. İşte bu noktada sorunlar başlıyor; aşırı şeker tüketimi vücudun saat ayarlarını bozuyor. İlk olarak size şunu söyleyebilirim ki kendinizi çok hantal ve yorgun hissetmeye başlarsınız. Ardından çok sık grip ve benzeri infeksiyonlara yakalanırsınız. Cildiniz parlaklığını kaybeder. Ellerinizde bir güçsüzlük, uyuşma, beceriksizlik hissetmeye başlarsınız. Uykuya dalmakta zorluk ve zamansız uykudan uyanmalarınız olur. Tabii tüm bunlar zamanla kilo problemlerini de beraberinde getirir. Ve daha pek çok farklı şikayetler hayatınıza girer. Yapılan pek çok çalışmada da hayatınızdan şekeri çıkardığınızda daha iyi uyuduğunuz, daha az grip gibi infeksiyonlara yakalnadığınız gösterilmiştir.

Elbette şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmakta doğru bir şey değildir ancak alacağımız şekeri doğal şekerler olan meyvelerden makul ölçüde tüketerek temin etmek doğru olacaktır. Ancak böyle bir işe kalkışmadan önce mutlaka bir hekimle görüşmek ve gerekli testler yapıldıktan sonra bilinçli bir şeklide diyet programına başlamak gerekir.

Tüm bunlar yanında size şunu söyleyebilirim ki şekerden uzak durmak biraz zor olmakla birlikte bunu başardığınızda şeker yemek istemeyeceksiniz. Bu hiç kolay değil dediğinizi duyar gibiyim ama inanın bu zorluk iyi bir hekim ve diyetisyenle daha kolay bir hale gelecektir.

Hepinize şekerden uzak tatlı günler dilerim.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu