GündemSiyaset

Türkiye’de Elektronik Seçim Sistemi Yolda

Türkiye'de, elektronik seçim sistemine geçilebilmesi için Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) uzmanların da yer aldığı çalışma grubu, teknik çalışmalara başladı.

Türkiye’de Elektronik Seçim Sistemi Yolda

Türkiye’de, elektronik seçim sistemine geçilebilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) uzmanların da yer aldığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından oluşturulan çalışma grubu, teknik çalışmalara başladı.

Ülkede elektronik oylama, yalnızca yurt dışındaki seçmenler için geçerli olup, yurt içinde henüz uygulanmıyor. Ancak YSK Başkanı Ahmet Yener’in elektronik oylamaya yönelik açıklamalarının ardından Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler, Hukuk ve Mühendislik Fakülteleri ile YSK’den uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu oluşturuldu. Grup, yurt dışındaki elektronik oylama örneklerini inceleyerek, bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıklara başladı.

Türkiye'De Elektronik Seçim Sistemi Yolda

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, YSK Başkanı Ahmet Yener’in çağrısı üzerine üniversite olarak bir çalışma başlatabileceklerini aktardı ve oluşturulan çalışma grubunun teknik detayları üzerine bilgi verdi.

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik, çalışmanın üç boyutlu olduğunu belirtti. Bunlardan biri seçim sistemleri ve seçim matematiği üzerine teknik çalışmaları içerirken, diğeri hukuk konusunda mevzuatın incelenmesi ve son olarak bilgisayar ve yazılım altyapısının oluşturulması üzerine odaklanmıştır.

Projede, meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinden başlanarak kademeli bir geçiş planlanmaktadır. Ancak projenin tamamlanması ve eksiklerin giderilmesi için sürecin uzun olabileceği belirtilmektedir.

Türkiye'De Elektronik Seçim Sistemi Yolda

Elektronik seçimin, zaman maliyeti, güvenlik altyapısı, sonuçlara hemen ulaşma avantajları sağladığı ifade edilmektedir. Ancak hukuksal yapının oluşturulması da gereklidir.

Bu yönde atılacak adımların YSK veya TBMM tarafından atılması beklenmektedir.

 

 

AA

İYİ Parti Bandırma İlçe Başkanı İstifa Etti

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu