GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Twitter’ın Veri Sattığı Ortaya Çıktı!

Bir süre önce Cambridge Analytica tarafından ortaya atılan ve Facebook’un başını yakan veri skandalı şimdi de Twitter’ın gündeminde. Cambridge Analytica şirketine bağlı olan Global Science Research’teki bir araştırmacının Twitter’da veri erişim hakkına sahip olduğu öğrenildi.

İlk olarak 2014’ün Aralık’ından 2015’in Nisan ayına kadarki kullanıcı verilerine rahatça erişim sağladığı öğrenilen araştırmacının rastgele Tweet API’lerini inceleyebildiği ifade edildi. Konu hakkında GSR şirketinin sözcüsü ise “Son raporlara dayanarak, kendi iç incelememizi gerçekleştirdik ve Twitter kullanan kişilerin özel verilerine bakmadık.” şeklinde konuşarak şirketin böyle bir erişim hakkına sahip olmadığını savundu. Ayrıca sözcü Tweet API’lerine erişmelerinin önemli olmadığını şu şekilde aktardı:

“Diğer birçok hizmetten farklı olarak, Twitter doğası gereği kamuya açıktır. İnsanlar kamuya açık konuşmak için Twitter’da paylaşım yapıyor. Bu paylaşımlar herkese açıktır, herkes tarafından görülebilir ve rahatça incelenebilir.”

Twitter ise kullanıcı verilerini satmadığını, Tweet API’lerinin yalnızca kullanıcı alışkanlıklarını rapor haline getirebilmek için kullanıldığını belirtiyor. Yani hiçbir kullanıcısının güvenliğinin sarsılmadığını dile getiren Twitter, bu verilerin Facebook’taki verilerle benzer olmadığını dile getirerek, bu iki olayın aynı sonuca bağlanmasının yanlış olacağını belirtti.

Ancak sonuç olarak Aleksandr Kogan’ın yönetimde olan Global Science Research’e belli başlı izinler verilmiş durumda. Daha şimdiden pek çok Twitter kullanıcısı güvenlik endişesi yaşıyorken Twitter’ın gündeminde ise bu durum yer almıyor. Bakalım Twitter’ın izin verdiği erişimler yalnızca nabız yoklamak için miydi yoksa kullanıcıların güvenliği sarsıldı mı, zamanla göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu