Ender GÖKMEN

Ucuz Ürün Merakı Havamızı Kirletiyor

Ucuz Ürün Merakı Havamızı Kirletiyor

 

 

 

Ucuz tüketim ürünlerinin ve uluslararası ticaretin görünmeyen masrafları kendini kirlilik, ucuz işçilik ve kaybolan hayatlar şeklinde gösteriyor. Yeni bir araştırma Batı Avrupa ve ABD’de satın alınan ve Çin’de üretilen ürünlerin, üretimi sırasında ortaya çıkan hava kirliliğinin; her yıl 100 bin kişinin hayatına mal olduğunu ortaya çıkardı.

 

İngiltere, ABD, Çin ve Kanada’da bulunan 10’dan fazla üniversitenin ortak çalışması olan bu raporu kaleme alanlardan Steven J. Davis; “Çin’deki hava kirliliği fotoğraflarını görüp oradaki kişileri suçlama yolunda bir eğilim olduğunu, ama aslında bunun büyük bir kısmının sorumlusunun bizim daha ucuza bir ürün alma isteğimiz olduğunu” belirtiyor.

 

Sorunun başlıca kaynağı ise kömürle çalışan elektrik santrallerinden ve üretim emisyonlarından kaynaklanan, mikroskobik kirletici parçacıklar. (PM 2,5)

 

Rapor, bir ülkede üretilip başka bir ülkede tüketilen ürünlerin imalatının; hava kirliliğinin direkt sebebiyet verdiği ölümlerin %22’sinden sorumlu olduğunu savunuyor. Bu da her yıl yaklaşık olarak 3,5 milyon kişinin, küresel ticaretten dolayı hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

 

Bununla beraber hava kirliliğinden dolayı ortaya çıkan partiküller, sadece üretim yapılan bölgeleri etkilemiyor. Hava akımları ile beraber bu partiküller, en geç 6 haftada tüketim noktasına ulaşıyor. Bu noktaya ulaşan partiküllerin oranı her ne kadar az olsa da, bireyler için büyük sorunlara neden olabiliyor.

 

Bu mikroskobik partiküllerle çok kısa süren bir temas bile, kalp ve akciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Rapor, uluslararası ticaret ve küreselleşme kavramına farklı bir açıdan bakıyor ve sorumluluğun sadece üretimi yapanlarda değil, tüketimi yapanlarda da olduğunu çok açık bir şekilde gösteriyor.

 

Kaynak:  NatureMNN

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu