Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

UYKUN MU KAÇTI?

 

Uyku problemi çeken var mı yada uyku problemi çekmeyen var mı diye soruyu düzelterek size sorasam! Sanırım çoğunuz evet var diyecektir. Çünkü son yıllarda o kadar çok hastam uykusuzluktan şikayet ediyor ki bu durum beni bu hafta sizlerle uykusuzluğun üstesinden nasıl gelebiliriz yazısını yazmaya teşvik etti. Evet bu yazımda sizlerle uykusuzluk problemi ile nasıl başa çıkabiliriz onu paylaşacağım ama önce şunu belirtmeliyim ki önerilerim daha çok altta bir hastalık yatmayan ancak uyku problemi çekenlere yöneliktir.

Uykusuzluk çekenlere ve derin güzel bir uyku isteyenlere ilk önerim annelerimizin bize küçükken yaptığı gibi ılık süt ve bal karışımını denemeniz. Bu iki madde beyindeki bazı hormonları aktive ederek bizim güzel bir uyku çekmemizi sağlayacaktır. Eğer uykusuzluğun özellikle stres veya depresyona bağlı ise bilişsel davranışsal tedavi dediğimiz bir yöntemle stresli düşüncelerden uzaklaşmayı öğrenme tekniklerini içeren tedaviyi almak iyi olacaktır. Bunu kim yapıyor derseniz bu konuda deneyimli bir psikiyatrist uygun olabilir. Ama psikiyatriste gitme imkanınız yoksa uyku günlüğü tutun, kaç saat uyuduğunuz, kaç saat uyanık olduğunuz, hangi saatlerde bunları yaptığınız gibi. Bir de gündüz kesinlikle küçük kestirmeler yapmayın ve her zaman aynı saate yatın ve kalkın.

Önemli desteklerden biri de uyuduğunuz ortamı düzeltin. Sakin, rahat bir ortam hazırlayın. Örneğin dijital saat, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyaları odanızdan çıkarın, odanızı aşırı sıcak yapmayın. Yatma saatinize yakın dönemlerde cep telefonu, bilgisayar gibi cihazlarla iş yapmayın. Tam aksine yatışa yakın yoga, meditasyon veya kitap, dergi gibi şeyler okuyun. Hatta size tai-chi egzersizlerini de çok tavsiye ederim. Lütfen hap alarak yatmaya çalışmak yerine önceliğinizi yatmadan önce yapılabilecek rahatlatıcı egzersizler, kitap okuma, her gün ayı saate yatma, dinlendirici bir müzik dinleme gibi beyniniz dinlendirici aktiviteler yapın.

Tabii sağlıklı bir uyku için bazı bitkisel desteklerde alabiliriz. Bunların başında kediotu çayı gelmektedir. Çay öncesi alınacak sıcak bir duşta çok iyi olacaktır. Yine melatonin hormonu da uykuya destek verecek uygun bir vitamindir. İlaç destekleri ise doktor tarafından verilmedikçe kesinlikle alınmamalıdır.

Daha sayabileceğimiz pek çok yöntem var. Ancak sizlerle en sık yapılması önerilenleri paylaştık. Hepinize yastıkla barışık, tatlı uykular dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu