Köşe Yazıları

Vücudumuzdaki Benler Ne Zaman Tehlikelidir?

Vücudumuzdaki Benler Ne Zaman Tehlikelidir?

Benler;  hepimizin cildinde görülebilen kahverengi, pembe, kırmızı, mavi, siyah ya da deri  renginde, şekilleri yuvarlak, yüzeyleri düz veya hafif kabarık olabilen oluşumlardır. Benlerle ilgili halkımızda görülen en önemli endişe kanserleşebilme tehlikeleridir. Bugünkü yazımda “benlerde hangi değişikliklerde dikkatli olmalı ve bir hekime başvurmalı” konusuna değineceğim.

Hemen hemen herkeste görülen irili ufaklı benlerin çoğu zararsız olsa da eğer aşağıdaki dört değişiklikten herhangi birini görüyorsanız mutlaka bir Dermatoloji hekimine başvurmalısınız.

İlgili Makaleler
  • Bende ani büyüme, renginde koyulaşma olması
  • Bende kanama ya da kaşıntı görülmesi
  • Benin renginde mavi- siyah-kırmızı renkler belirmesi
  • Özellikle 30 yaş üstünde vücutta yeni bir ben oluşumu

Bu değişikliklerle başvurduğunuzda beniniz dermatoskop denilen cihazla incelenecek ve gerekli görülürse cerrahi olarak çıkartılacak ve patolojik incelemesi yapılacaktır. Bu şekilde benin iyi ya da kötü huylu olduğunu söyleyebiliriz. Bazı hastalarımızda ise benlere cerrahi müdahele yapmayıp hastaları belli aralıklarla takip altına alırız. Benlerin diğer hastalıklardan  ayrımı ve benlerin şüpheli olup olmadığı  uzman bir Dermatoloji hekimi tarafından rahatlıkla yapılabilmektedir.

Eğer  birey beyaz tenli ise, güneşe sıklıkla maruzsa, kişinin vücudunda  100’den fazla ben varsa ya da ailesinde bir cilt kanseri öyküsü varsa hasta  mutlaka  takip altına girmelidir.  Takip süreleri; benin tipi, şekli ve hastadaki risk durumuna göre 3 ile 6 ayda bir olacak şekilde değişebilir.

Değerli okurlar, melanom en ölümcül cilt kanseri olup erken tanısı ve tedavisi hayat kurtarmaktadır. Bu nedenle eğer şüpheli bir lezyonunuz varsa mutlaka Dermatoloji hekimine başvurun. Benlerle ilgili bana sıklıkla sorulan diğer önemli bir konu benlerin lazer gibi işlemlerle yakılması işlemidir. Bu yöntem ileride gelişebilecek cilt kanseri riskini düşürmediği için benlerin lazer uygulaması ile yok edilmesini önermiyorum.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu