Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

YAĞ ÇEKMEK İYİ MİDİR?

Bu da ne böyle! Bu yağı nefes olarak içimize çekmek yani aromaterapi demektedir. Peki ne işe yarıyor derseniz esans yağların kokularını teneffüs ederek endişe ve stres gibi gergin durumlarda rahatlatmaya yaran doğal bir yöntemdir diyebiliriz. Yağların hoş kokusu burnundaki koku alıcılarını uyararak, sinir sisteminize mesajlar gönderebilirler. Ayrıca vücudun kimyasal ve enerji sistemleri üzerinde ince bir etkisi olduğu da düşünülmektedir. Burada önemli olan hangi yağları ve nasıl kullanacağımızı bilmektir.

İlk olarak en önemli nokta olan yağların içeriğinden bahsedelim. Bu yağlar sentetik koku içermeyen terapötik yağlar olmalıdır. Yağların kullanımında da hassas davranılmalıdır. Esans yağlar cilde uygulanmadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Bu, tahriş riskini azaltır. Ayrıca bu yağlar kesinlikle yutulmamalıdır. Bir de her uçucu yağ çok farklıdır ve bazıları toksiktir.  Özellikle kaygı, stres, tedirginlik gibi belirtileri hafifletmek için kullanabileceğiniz uçucu yağlarla ilgili biraz daha detaya girelim.

Bu yağlardan biri kedi otudur. Kediotu özellikle uyku problemi olanlarda önerilen bir sakinleştiricidir. Bir diğeri Jatamansi, kediotu gibi aynı bitki ailesindedir ve aynı şekilde uykuyu rahatlatan ve depresyonu azaltan bir yağdır. Lavanta, en popüler aromaterapi yağlarından biridir. Lavana beyin üzerine olan olumlu etkileri sayesinde kişiyi yatıştırıcı bir etkinliğe sahiptir. Ve yasemin; bu yağ muhteşem bir çiçek kokusuna sahiptir ve çok güzel sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Tabii ki fesleğen; fiziksel ve zihinsel stres tedavisinde vaat edilen bir bitkidir. Bunlar dışında rezene, sardunya, adaçayı, gül, papatya, bergamot gibi daha listeye ilave edebileceğimiz farklı yağlar var.

Peki iyi güzel de bu yağları nasıl kullanacağız derseniz bunlar belli oranlarla bir araya getirilerek özel bir karışım şeklinde ve bu konuda eğitimli biri tarafından uygulanmalıdır. Eğer kaygı, endişe ve gergin biri iseniz ilaçsız olan aromaterapiyi niye denemeyesiniz!

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu