Köşe Yazıları

YİYORSUN, YİYORSUN, DOYMUYORSUN!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Bu hastalarımın meşhur bir lafıdır ve çokta yaygın bir durumdur. Aslında bunun pek çok nedenidir vardır fakat ben sizinle bugün birkaçını ancak paylaşabileceğim.

İlk olarak size çok yeme isteğinin düşük mood yani keyifsizlikle ilgili olduğunu söylemek istiyorum. Kişinin depresif ruh hali yeme isteğini maalesef arttırıyor. Pek çok çalışma depresif ruh halinde olan kişilerin obeziteye yani kilolu olmaya eğilimi arttırdığını göstermiştir. Diğer bir çok yeme nedeni son yıllarda genç-yaşlı pek çok kişinin sorunu olan kötü uyku. Yani yetersiz ve kalitesiz uykudur.  Kişi yeterli saat ve kaliteli bir uyku çekmesi çok önemli. Bu olmadığı zaman doyma hissi bozuluyor ve kişi sürekli yemek yemek istiyor. Sonuç olarak kaliteli bir uyku vücut sağlığının her adımda önemlidir. Bir diğer aşırı yeme nedeni uzun süre soğuk bir ortamda kalmaktır. Soğuk kişilerin iştahını fazlasıyla açabilir.

Yine yaygın bir durum olan aşırı yorgunluk yeme isteğini arttırarak kişide aşırı yemek isteğini tetikleyebilir. Yorgunluğun çok farklı nedenleri vardır. öncelikle tabii ki bu nedeni bulmak onu tedavi etmek önemlidir. Yorgunluk dışında sık karşılaştığımız bir sorunda kabızlıktır. Maalesef kabızlıkta aşırı yemeğe eğilim yaratan bir sorudur ve bu da tıpkı yorgunluk gibi farklı nedenleri olan bir problemdir. O nedenle kabızlığın nedenini araştırmak ve tedavisini yapmak indirekt olarak aşırı iştahı azaltabilir.

Vücut direnci düşük olan, erken ve kolay hastalana bünyelerinde yemeğe eğilimi yüksektir. Direnci düşük olan kişilerin doyma hissi bozulur ve kişi sürekli bişeyler yemek ister. İşte bu nedenle mutlaka vücut direncini arttırmalı ve altta yatan nedeni araştırmalıyız.

Yemek yeme dürtüsü size saydığım bu nedenler dışında pek çok şeye bağlı olabilir. Bunun altında yatan nedenlerin çok deyalı oalrak araştırılması gerekmektedir. Bu nedenle eğer sürekli yemek yeme hissiniz varsa mutlaka bir doktorla görüşürn.

Hepinize sağlıklı yemeklerinizin olduğu, güzel bir hafta dilerim… 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu