Ender GÖKMEN

10 YIL ERKEN ÖLÜYORUZ!

Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, havadaki kirletici partiküllerin sadece 10 mikrogram artmasının bile beklenen yaşam süresini 9 ile 11 yıl kısalttığını öne sürüyor.

Fosil yakıtların yaptığı karbondioksit ve partikül salınımları hava kirliliğine yol açmakla beraber, insanların akciğerlerine yerleşip solunum yolu ve kalp rahatsızlıklarına da sebebiyet vermekte. Bu rahatsızlıklar kronik bir şekilde ilerlediği zaman ise erken ölümlere yol açmakta.

Araştırmayı yöneten Prof. Mikael Skou Andersen, ülkelerin fosil yakıt kullanımını düşürmek için güçlü ve tutarlı bir şekilde hava kirliliğini azaltmanın ekonomik yararlarının gösterilmesi gerektiğine inanıyor. Andersen özellikle artan hava kirliliği ile yaşam süresinin kısalmasından doğacak kayıpların büyüklüğüne dikkat çekiyor. Yaptığı deneylerde Andersen ve ekibi, 100 bin kişinin yaşam tablolarını inceleyip, şu anki yaş ortalaması ve ölüm oranları ile eşleştirmiş. Buradan yaşam sürelerini daha iyi anlayan Andersen, hava kirliliğini 10 mikrogram arttırdığında gerçekleşebilecek uzun dönem etkileri sanal ortamda incelemiş. Hava kirliliğinden etkilenip hayatını kaybeden kişilerin, ortalama yaşının 78.9 olduğu ve yaşam sürelerinden 9 ile 11 yıl kaybettiği ortaya çıkmış.

Türkiye’de de 2016 yılında sadece İstanbul’da 150.000 kişi, hava kirliliğine bağlı gelişen bir hastalık nedeniyle sağlık kurumuna başvurmuş ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerine göre bu kişiler için 9 milyon TL kaynak harcanmıştı.

2015 yılında yayınlanan “Ödenmeyen Sağlık Faturası-Türkiye’de Kömürlü Termik Santraller Bizi Nasıl Hasta Ediyor” raporu; sadece kömür yüzünden ortaya çıkan kirliliğin, sağlık üzerindeki etkilerin ekonomik maliyetinin 2,9-3,6 milyar Euro arasında olduğunu savunuyordu.

Konuya ekonomik bir açıdan bakmak ülke bütçeleri için anlamlı olsa da hava kirliliğinin etkilediği insan sayısı oldukça fazla. Türkiye’de 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu kişilerin 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, 3 bin kişi ise KOAH ve solunum yolları hastalıklarından hayatını kaybetmekte.

Bu bireylerin hayatını kaybetmesi ekonomik bir kayıp olabilir lakin bu kaybın sevdiklerine manevi etkisi, rakamlar ile açıklanamaz.

Kaynak:Phys.org

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu