Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

DENGELİ OL; YOKSA DÜŞERSİN

 

Denge vücudumuz için çok önemli olan, ancak kaybedince önemi anlaşılan destekleyicilerindendir. Peki bu destek bozulursa ne olur derseniz denge bozukluğu olur ve biz pek çok işimizi yaparken zorlanmaya başlarız. Çünkü denge bozukluğu siz yatarken veya dururken hiç fark etmez başınızın dönmesi, düşecek gibi olmanız veya kendinizi boşlukta hissetmenize neden olur. Ama niye olur bu, dengemiz niye şaşar diye sorduğumuz da cevabı çok geniştir. Denge bozuklukları genellikle kullanılan bazı ilaçlara, iç kulakta yaşanan bazı problemlere veya nörolojik sorunlara bağlı olarak meydana gelebilir. Bu sorunlar içinde en büyük yeri nörolojik hastalıklar almaktadır.  Peki ne gibi nörolojik sorunlar derseniz işte cevabı.

İlk sıralarda maalesef son yıllarda artış gösteren iki nörolojik hastalığı sıralayabiliriz; Parkinson hastalığı ve multipl skleroz (MS). Yine geçirilen bir felç atağı önemli bir denge problemidir. Beyin tümörleri bazen ilk olarak denge sorunları ile karşımıza çıkabilir. Başınızı hafif bir yere çarptıktan sonra eğer bir denge sorunu yaşamaya başladıysanız mutlaka bir doktora başvurun.

Denge sorunlarında kulak problemlerini es geçemeyiz. Orta kulakta yaşadığınız basit bir infeksiyon ciddi denge sorunlarına yol açabilir.

Tabii ben bir fizik tedavi uzmanı olarak çok sayıda denge sorunu olan hastayla karşılaşıyorum. Yukarıda saydığım pek çok nörolojik hastalık fizik tedavi almak için bizlere başvurmakta ama bunlar dışında direk kas-iskelet problemlerine bağlı bazı hastalıklarda denge sorunlarına yol açabilmektedir. Bunların başında bel veya boyunda görülen dar kanal, özellikle yine boyunda görülen kulunçlar ve kireçler, dizde görülen ileri dereceli kireçler gelmektedir.

Daha o kadar çok neden sayabiliriz ki ama ben sizlere en sık nedenleri sıralamaya çalıştım. Hepinize hayatınızın ve bedeninizin dengeli olduğu güzel günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu