Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

VUR VE KAÇ!

VUR ve kaç mı! Doktorumuz ne diyor böyle diye şaşırabilirsiniz am VUR yani vezikouretral reflü maalesef böyle bir hastalık. Bu yazımı özellikle anne-babalar dikkatli okusun lütfen. VUR idrarın idrar kesesinden böbreklere doğru yukarı kaçması olayıdır. Özellikle çocukların henüz gelişimi devam ettiği için görülen idrar kanalının kısalığı, kasların zayıflığı gibi durumlar VUR’ un gelişimini kolaylaştırır. Bir de genetik zemin bu hastalıkta çok önemlidir. Peki idrar böbreklere kaçarsa ne olur? İşte bu tablo çok değişken olabilir. Küçük bir bebekte ateş, solukluk, kilo alamama gibi sorunlarla kendini gösterirken daha büyük olan çocuklarda ise karın ağrısı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınır. Çocuğunuz sık sık idrar yolu infeksiyonu geçiriyorsa hele VUR açısından mutlaka bir üroloji uzmanı görüşmelisiniz.

Kız çocuklarında daha sık olarak görülür. Tanıda voiding dediğimiz VCUG testi yapılır. Bu biraz zahmetli bir test olup ayrıca iyi merkezde yapılmasında fayda vardır. Bir de sizi şunu söylemeliyim ki bu test öncesi yine çok iyi bir merkezde iyi bir ultrason da mutlaka çekilmesi gerekir. Bu test VUR var mı, yok mu; varsa kaçıncı evrede bize bilgi verir. Ve bu bilgi ışığında biz de hastaların tedavisini yaparız.

Peki tedavisi zor mu derseniz biraz sıkıntılı demek yanlış olmaz sanırım. Öncelikle idrar yolu infeksiyonunu tedavi etmek gerekir. Ardından da infeksiyonun tekrarlayarak böbreklere zarar vermesinin önüne geçmek için 1-2 yıl boyunca her gün antibiyotik kullanımına geçilir. Tüm bu önlenmelere rağmen idrar yolu infeksiyonu tekrarlarsa o zaman da cerrahi bir takım girişimler yapılabilir.

Çocuklarınıza ve size sağlıklı güzel günler dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu