Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

YUMUŞAK DOKU ROMATİZMASI NEDİR?

Nam-ı değer fibromiyalji sendromu yani yumuşak doku romatizması veya kas romatizması son yılların popüler bir hastalığıdır. Benim asistanlığımda daha çok stresli, her şeyi kafaya takan, uykusu düzensiz, depresyon ilacı alan kadınların çoğunda görüldüğünü düşündüğümüz bu hastalık yıllar içinde gelişen tıpla birlikte çok daha farklı bir noktaya geldi. Öncelikle evet bu hastalığın stres ve depresyonla ilişkisi olduğu gösterilmiş ama temel nedenin bunlar olmadığı da gösterilmiştir. Fibromiyalji aslında bir ağrı algılama bozukluğudur yani ağrı yaratmayacak olan şeylerin kişilerce ağrılı olarak hissedilmesidir. En belirgin şikayet yaygın vücut ağrısı ve sabah tutukluğudur. Evet sıklıkla kadınlarda görülmektedir ancak bu erkeklerde görülmeyecek anlamına gelmemektedir.
Evet en yaygın şikayet yaygın kas-eklem ağrıları olup bunun yanında hastada ara ara olan karın ve migren benzeri baş ağrıları, eklemlerde ve hatta vücutta yaygın görülen şişlik hissi, kadınlarda şiddetli adet sancıları görülebilmektedir. Hastanın neresine dokunsanız ağrıdan yakınmaktadır.
Bu hastalığın tanısını sadece doktorun almış olduğu hikaye ve yaptığı muayene ile koyması çok zordur. Mutlaka bazı kan, idrar ve gerekirse görüntüleme testleri istenmelidir. Hatta bu testlere rağmen tanı koymak birkaç yılı alabilmektedir. Çünkü benzer şikayetler bazı hastalıklarda da görüldüğü için bunları dışlayıp ondan sonra tanı koymak gerekir. Bu hastalıkların başında da iltahaplı bazı romatizmal hastalıklar, uyku bozuklukları, depresyon, tiroid hastalıkları gibi hastalıklar gelmektedir.
Peki tanıyı koyduk tedavide neler yapacağız bunu da haftaya sizlerle paylaşacağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu