Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

ASTIM HASTALIĞI İÇİN NELER KULLANIYORSUNUZ?

Astım gerçekten çok yaygın bir hastalıktır hatta oranı gittikçe de artış göstermektedir. Peki bu kadar yaygın görülen astım neydi şöyle bir kısaca bir üstünde geçelim. Astım bronşların (solunum yollarımızın) geçici daralması sonucunda gelişen bir solunum zorluğu hastalığıdır. Solunum yollarımız peki neden daralır diye sorarsanız bunun pek çok nedeni var ki bunların başında da çeşitli çevresel etmenler gelmektedir. Bunlar arasında; çimen, polenler, hayvan tüyleri, tozlar ve bazı besin maddeleri yer almaktadır. Elbette bu maddeler içinde sigara, bazı kimyasalların solunmasını da unutmamak gerekir. İşte insanı ciddi sıkıntılara sokabilen bu hastalığın tedavisi de gerçekten çok dirençli olabilmektedir. Tedavide pek çok ilaç verilse de maalesef çevresel uyaranları ortadan kaldıramadığımız sürece bu hastalığın tedavisinde çok başarılı olamıyoruz. Genelde verilen ilaçlar; kortizonlar ve solunum yollarını açıcılardır. Benim bugün sizinle paylaşacağım tedavi ise klasik ilaçlar dışında alabileceğiniz başka destek tedaviler olacak.

Bu tedavilerden biri C vitamini. Bu vitamin bir antioksidan olduğu için öncelikle astımı ortaya çıkaran solunum enfeksiyonlarını azaltarak bize yardım eder. Ayrıca bu vitaminin düşük olmasının astımın tetiklenmesini kolaylaştırmaktadır.

Bir diğer astım destek vitamini de B6’ dır. Yapılan çalışmalarda bu vitamini kullanan astımlı hastalarda atakların ve ilaç kullanım sıklığının azaldığı görülmüştür. Magnezyum son yılların popüler destekçilerinden olup astım da önemli bir yer edinme yolunda ilerlemektedir. Magnezyum desteğinin solunum yollarında görülen daralmayı azalttığı ve solunumu rahatlattığı görülmüştür.

Ginkgo bilobayı çoğunuz yaşlılarda hafıza arttıran destek vitamini olarak duymuş olabilirsiniz. Ancak bu ekstrakt astımlı hastalarda da başarılı bir yere sahiptir. Astımda solunum yollarında gelişen iltahabı azaltarak etkisin göstermektedir.

Son dönemlerde herkesin ilaç çantasında yer alan omega 3-balık yağıda astım tedavisine destek olabilecek özelliktedir. Tabii B12 vitaminini de burada atlamayalım. Bu vitaminde astımda başarılı bir destekçidir.

Tabii burada unutmamamız gereken nokta bu vitaminler doktora danışılmadan kesinlikle alınılmamalıdırlar. Çünkü fazla alınan vitaminler vücudun pek çok organın da hasar yapabilirler. Yani biz kar yapalım derken vücudumuza zarar verebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu