Köşe Yazıları

Bitkilerde Stres

Bitkilerde Stres

Merhaba değerli okurlarım.

Dört haftalık seriden oluşan “Ceviz dikim aşamaları” yazı dizisini, geçen hafta itibariyle bitirdik. Umarım bu kaynak sizi doğru başlamaya yöneltir ve sonradan keşke demezsiniz! Bugüne kadar; “keşke yapmasaydım”, “keşke ekmeseydim”, “keşke sürmeseydim”. “Keşke o ilacı/gübreyi atmasaydım” gibi ne kadar fazla “keşke” ile başlayan cümle kurduğunuzu hatırlayın.  Bazen de “iyiki yapmışım”, “iyi ki ekmişim”. “İyi ki sürmüşüm”, “iyi ki o ilacı/gübreyi atmışım”, gibi cümleler çıktı ağzınızdan. “Keşke” leri “İyiki” lere çevirmek için yıllardır bu mesleği severek yapıyorum.

İlgili Makaleler

Bu haftaki yazımda da sizin için çok önemli bir konuyu ele aldım. Malumunuz üzere ülkemizin her tarafında az veya çok verim alınarak Buğday tarımı yapılmaktadır. İlimizde sulanan ve sulanmayan Buğday olarak üretim verimi, TÜİK, Ziraat Mühendisleri Odası ve Susurluk Ticaret Borsası verilerinden alınan ortalamaya göre sulanan buğdayda verim dekarda 700-900 kilogram, kurudaki buğdayda verim dekarda 250-350 kilogramdır.

Ayrıca, ilimizin Buğday gerçeğine baktığımızda ise: buğday tohumluğunu A1 eken, A1 yerine  geçen seneki tohumu kullanan, tabana bilinçsizce hayvan gübresi ile birlikte kök gübresi atan, kök gübresini bilinçsiz şekilde kullanan, sadece hayvan gübresi ile eken, taban gübresi atamayan, atsa bile az atabilen, kök boğazı çürüklüğü, pas hastalıkları, yaprak lekesi hastalığı, süne gibi ilaçlamaları ya hiç yapmayan, ya eksik yapan, yada yanlış yapan, Azot gübresine gereğinden fazla yüklendiği için buğdayını yatıran, ilaçlamada kullandığı suyun pH değeri yüksek olduğu ve düşürmediği için yaptığı ilaç uygulamalarından sonuç alamayan, sonra da ilaç firmasını veya bayiyi suçlayan çiftçiler yok değil ama bu çiftçilerin olması sorun da değil. Bu örnekler yüzlerce yapabiliriz. Son olarak, yaptığı iş konusunda bilgi sahibi olmak ve yanlışlarını doğruya, eksiklerini tama çevirmek isteyen tüm çiftçiler doğruyu bulacaklar.

Bitkilerde Stres

Daha fazla köşe yazıları için tıklayınız..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu