Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Çenem Mi, Dişim Mi, Kulağım Mı Ağrıyor?

ÇENEM Mİ, DİŞİM Mİ, KULAĞIM MI AĞRIYOR?

 

Bu başlıkta nedir böyle! Evet biraz karışık gibi ama aslında değil. Bu başlığı çene ağrısı olan her hasta rahatça anlar. Neden mi? Çünkü çene ağrısı çeken hastalar önce sanki kulaklarında bir problem varmış sanır ve kulak-burun-boğaz doktoruna gider. Orada bir sonuç bulamaz ve bir diş hekiminin yolunu tutar. Ardından da bir fizik tedavi doktorunun yolunu. Neden bu kadar çok yer dolaşır derseniz çenenin gerçekten çok kolay tanı koyulamayan ve atlanan bir bölge olmasından dolayı diyebilirim size.  Çene eklemi hastalıkları sıklıkla gençlerde görülüp, ağzın hareketiyle kulak bölgesinde, başta, boyunda ve dişte ağrıya neden olabilen bir durumdur. Bunun nedeni de çene ekleminin dişler, baş ve boyunla ilişkili olmasıdır.

 

Peki ne oluyor da çenemiz ağrıyor, ne yapıyoruz da çenemizde ağrıya, bir probleme yol açıyoruz? Bunun altında sıklıkla boyun ve çeneye alınan bir darbe, iltahaplı romatizma hastalığı olma, diş sıkma, çok stersli bir kişilik olma, dudak sıkma, kalem ısırma, tırnak kemirme gibi bazı alışkanlıklar ve durumlar yatmaktadır.  Bir de yine sık gördüğümüz bir durum olan doğuştan bozuk çene yapısı çene ağrısı nedenleri arasındadır. Tüm bu saydığımız nedenler çenede sıklıkla kemik ve kasta hasar yaratarak ağrıya neden olmaktadır. Çenede gelişen hasar sadece ağrıya değil aynı zamanda baş-boyun ve kulak ağrısına, kulakta çınlamaya, baş dönmesine, ağızı açmakta zorluğa, çeneden ses gelmesine ve rahat yemek yiyememeye neden olabilir. Bu saydığım şikayetleriniz  varsa mutlaka bir fizik tedavi hekimi ve diş hekimine başvuru yapmalısınız.

 

Evet sonuçta çenemde bir problem tespit edildi. Peki tedavisi var mı? Cevabım evet var ama biraz sabırlı olmanız gereken zorlu bir yol olacaktır. Yani çene hastalıklarının tedavisinin biraz sizi ve hekimi uğraştıran bir süreci var demek istiyorum. Yine de zorda olsa bir tedavisi olması güzel.

 

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu