Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

ET TÜKETME ZAMANI

Evet Kurban Bayramına geldik. Hepimizi bir kurbanlık alma telaşı sardı. Tabii bunun ardından da gelen yoğun et tüketim dönemi. Yoğun et tüketiminde dikkat etmemiz gereken bazı noktaları sizlerle bayramın hemen öncesi paylaşmak istedim.

Bir kere kurbanlık alırken veterinere mutlaka aldığınız hayvanı gösterin. Bu bizi et yoluyla bulaşan bazı hastalıklarından korumak için gereklidir.

Bu engeli atlattıktan sonra da eti yeme zamanına geldi sıra. Eğer mümkünse sindirim ve eti pişirmedeki kolaylık açısından 24sa dinlenmiş eti yemenizi öneririm. Özellikle büyükbaş hayvan etleri bir hafta beklediğinde daha da yumuşak ve kolay pişip-yenen bir hal alır.

Peki nasıl pişirelim eti; mangal mı, haşlama mı, ızgara mı derseniz hepsi de olabilir. Hele de kendi suyunda pişirilen et size çok daha fayda sağlayacaktır. Tabii yanında da sebze bulunması buna daha da büyük bir sağlık katacaktır. Ama kızartmalardan uzak durmayı tercih edin. Yine mangal etin pişmesinde yaşan sorunlar nedeniyle çok tavsiye edilmemektedir.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki et evet sağlıklı bir besin ancak bu onun aşırı tüketilmesini gerektirmez. Et yüksek oranda protein içermekle birlikte yağda içeren bir besindir. Dolayısıyla eğer şeker, tansiyon, mide, damla-gut ve kalp hastalığınız varsa et tüketiminde çok daha titiz olmalısınız. Kolesterol yüksekliğini de burada atlamayalım. Bu hastalığı bulunan kişiler 1 öğün et tüketmeli ve bunu da abartmadan yapmalılar.

Et tüketiminde diğer önemli bir noktada da buzluğa atılıp daha sonra pişirilmek için buzluktan çıkarılan etlerin nasıl tüketileceğidir. Bir kere buzluktan indirilen et yavaşça çözünmeli ve ardından da hemen tüketilmelidir. Buzluktan indirilip çözünmüş bir eti tekrar buzluğa koymak çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle böyle bir durumda eti tüketmek doğru olacaktır.

Bayram kurban bayramı da olsa bizim geleneklerde tatlısız bayram olmaz. Peki tatlı tüketimini nasıl yapalım derseniz? Tatlınızı et yemeğinin hemen ardından yemeyin lütfen. Tatlıyı bir-iki saat sonra yemek doğru olacaktır. Tatlı olarak ta sütlü tatlıları tercih etmeniz daha uygundur. Ama bizim vazgeçilmez bayram tatlımız olan baklavayı yemeyelim mi; hayır yiyelim ama bir-iki dilimi geçmeden.

Hepinize sağlıklı, afiyetli ve lezzet dolu güzel bir bayram dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu