Prof. Dr. Fatih SATIL

Evimizde Yetiştirebileceğimiz 5 Şifalı Bitki

Bitkiler, doğanın en renkli üyeleri olmanın yanı sıra; yüzyıllar öncesinden beri çeşitli hastalıkları tedavi etmekte kullanılan, şifa dolu çözümleriyle hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak, tıpkı ilaç kullanımında olduğu gibi, bitkilerin de şifalı yönlerinden faydalanırken dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalı.

Eğer siz de bitkilerin iyileştirici ve şifalı yönüne güveniyorsanız, işte size evinizde ya da bahçenizde kolaylıkla yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki:

Fesleğen (Reyyan)

Mis gibi kokusuyla en çok yetiştirilen ev bitkilerinden biri olan fesleğen, böcek kovucu işlevinin yanı sıra, en lezzetli sosların da aranan malzemelerindendir. Antik Yunan’da akrep sokmalarını tedavi etmek için kullanılan fesleğen, Antik Roma’da da panzehir olarak değerlendiriliyordu. Hindistan’da stres, diyabet ve astım tedavisinde kullanılan fesleğenin midedeki gazı rahatlatan ve emziren kadınlarda süt üretimini arttıran özellikleri olduğunu da söylemek gerekir.

Lavanta

Adı Latince “lavare” yani “yıkamak” kökünden gelen lavantanın güzel kokusunun yanı sıra pek çok faydası vardır. Yüzyıllar boyunca mikrop öldürücü olarak kullanılan lavanta; kaygı ve uyku bozuklukları, depresyon ve migrene de iyi gelmektedir. Aşırı sinirlilik durumunda sakinleştirici olarak kullanılabilir. Ayrıca uykusuzluk problemi çekenlere lavanta çayı tavsiye edilir.

Biberiye (Kuşdili)

Et ve balık yemeklerinde sık kullanılan, sos ve salatalara hoş bir tat veren biberiye, diğer pek çok baharat gibi sadece yemeklerin lezzetini ve aromasını arttırmakla kalmıyor aynı zamanda sağlığa da pek çok faydaları bulunuyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada içeriğinde bulunan karnosik sayesinde Alzheimer riskini azalttığı ortaya konuldu. Yılın her ayı bulunabilen biberiye bitkisinin çayı, yağı ve suyu saç bakımından cilt bakımına, bağışıklık sistemini güçlendirmekten sindirim sistemini çalıştırmaya kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır.

Nane

Antibakteriyel ve antivirütik özelliklere sahip olduğu araştırmalarla kanıtlanan nane; baş ağrısı, bulantı, sindirim, gaz, ishal ve cilt problemleri gibi pek çok sorununuza çözüm sunabilecek mucizevi bir bitkidir. Aynı zamanda mutfaklarımızın da vaz geçilmez baharatıdır.

Aloe vera (Sarı sabır)

Özellikle yara, yanık ve cilt enfeksiyonları konusunda mucizevi bir iyileştirici olan Aloe vera, yüzyıllardır deri problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavi amacıyla Aloe vera yaprakları ortadan ikiye ayrılarak yaranın üzerine kapatılır veya çıkarılan jel yaraya sürülür. Vücudunuzdaki çatlaklar ve yarıklar için bu şifalı jeli uygulayabilirsiniz.

Görüldüğü gibi, her bir bitkinin birçok faydası bulunmaktadır. Renkleriyle ve zarafetleriyle gözümüze, tatlarıyla dilimize ve kokularıyla da burnumuza hitap ettikleri gibi, şifalı özellikleriyle de bedenimizin imdadına koşuyorlar. Bu açıdan bakıldığında, her bir bitki bize Hikmetli bir yaratıcısının varlığına işaret ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu