Köşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

Göğüs Kafesimde Ağrım Var: Neden?

Göğüs kafesinin özellikle ön kısmının ağrıları hastalarımdan gelen şikayetler arasındadır. Bu bölgenin ağrısı kalp, akciğer, mide gibi farklı organlardan gelen sorunlardan kaynaklanabilir. Tabii bu nedenler arasından benim alanım olan kas-iskelet sistemi kaynaklı nedenlerde vardır.

 

Göğüs Kafesimde Ağrım Var: Neden?… Sıklıkla bu hastalar ilk olarak kardiyoloji ve göğüs hastalıkları bölümüne başvururlar. Bu bölümler de yaptıkları incelemeler sonucunda hastaları fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne yönlendirme gerçekleşir. Peki göğüs kafesimizde hangi kas ve kemik sorunları ağrıya yol açar? İşte sizlerle bu hafta bu sorunun cevabını paylaşmak istedim.

Öncellikle bu bölgedeki ağrılar genelde nefes alıp-verme ile olan batma, bıçak saplanır gibi his şeklindedir.  Bu şekilde şikayetler varsa sıklıkla altında kas-iskelet sorunu yatmaktadır. Bu bölge ağrılarının sıklıkla ağrı olmasının altında kaburgaların kemikle birleşme yerinde görülen iltahaplar vardır. Bunlar sıklıkla korkulacak durumlar değildir fakat ağrı şikayeti oldukça yoğundur.

Bir diğer nedense iltahaplı eklem romatizmalarıdır.

Özellikle ankilozan spondilit ve romatoid artrit gibi romatizma çeşitleri bu bölgede ciddi ağrıları neden olur. Bir diğer ağrı nedeni ise kulunçlardır. Sıklıkla göğüs kafesinin önünde ve boyun kısmında yer alan kaslarda görülen kulunçlar yayılan bir göğüs kafesi ağrısına neden olabilirler. Hatta bu hastalar sıklıkla kalp sorunu olduğunu düşünerek kardiyoloğa başvururlar.

Diğer bir ağrı nedeni ise bu bölgede yer alan liflerin kemiğe yapışma yerinde gözlenen iltahaplardır. Yine bazen ciddi bir kaza olmadan görülen kaburga kırıkları da göğüs kafesi ağrı nedenleri arasındadır.

Geçmiş yazılarımda da sizlere bahsettiğim fibromiyalji yani kas romatizması ciddi nefes alıp vermede zorluk ve göğüs kafesi ağrısına neden olur.

Kaburgalar arasında yer alan sinirlerin sıkışması da yine bu bölgede ağrı ve uyuşma gibi şikayetlere neden olma ihtimali vardır. Tabii sinir yanında bu bölgede yer alan kasların kasılması da ağrıya neden olur.

Yani göğüs ağrıları bazen hiç tahmin etmediğimiz nedenlerden de olma ihtimali vardır. Herkese ağrısı güzel bir hayat dilerim…

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

profdrnilaysahin-instagram

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

Göğüs Kafesimde Ağrım Var: Neden?…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu