Köşe Yazıları

Gülleci Bulamacı

Her derde deva mı? Zararı var mı? Gelelim bu haftanın konusuna. Emektar sayın hocam Prof. Dr. Atıf Atilla (Allah rahmet eylesin) tarafından köylerde öğretilen ve kendisi “gülle” sporu ile uğraştığı için zamanın köylüleri tarafından bu isim verilmiş. Halk arasında Güllüce bulamacı, Lime sülfür, Kaliforniya bulamacı, kireçli kükürt, kokan su, sarı su gibi isimler verilen Gülleci bulamacı, toz kükürt ve toz kirecin kaynatılması ile ortaya çıkan “Kalsiyum polisülfit” bileşiğidir yani kükürdün ve kirecin karışımı sonucu elde edilen bir çözeltidir.

Hazırlanma aşamasında belli bir işçilik gerektiren, pis kokan ama çoğunlukla derde deva bir üründür. Gülleci bulamacı 10,7 gibi yüksek bir pH derecesine sahiptir. Yani baziktir. Bu özelliğinden dolayı asit karakterli yani pH değeri 7’den düşük olan ürünlerle karışımında tehlikeli durumlar ortaya çıkar. Gülleci bulamacının yapımı sırasında dikkatli olunması ve mutlaka eldiven, gözlük, maske kullanılması gerekmektedir.

Gülleci bulamacı bazı mantar hastalıklarından tutunda bazı böceklerin mücadelesine kadar geniş bir alanda kullanılır. Akarisit yani kırmızı örümcekleri öldürücü, İnsektisit yani böcek öldürücü ve Fungisit yani mantar öldürücü gibi etkileri olan tamamen organik bir üründür. İç kurdu hariç çoğu böceğe karşı etkilidir. Bu arada faydalı böceklere zararı yoktur. Balıkları öldürmektedir ve bal arılarının aktif oldukları saatlerde kullanmamak gerekli.

İlgili Makaleler

Yanlış bilgi, yanlış yönlendirme, tabiri caiz ise sallama, satıcının veya kullanıcının öyle işine gelmesi gibi nedenlerden dolayı bir şekilde insanlar en çok şu soruyu sorar oldu: “Gülleci bulamacı, Bordo bulamacının yerine kullanılır mı?” ikinci en çok da şu soruyu sorar oldular: “Bordo bulamacı, Gülleci bulamacının yerine kullanılır mı?”. Bu soruları kış ve bahar başı dediğimiz dönemlerde sorar oldular.

Cevap veriyorum: Gülleci bulamacı ve Bordo bulamacı asla ama asla birbirinin yerine kullanılmaz.

İkisinin de üstün olduğu taraflar vardır. Örneğin Bordo bulamacının zararlılar üzerinde hiçbir etkisi yokken, Gülleci bulamacının zararlılar üzerinde etkisi vardır.

Peki insanlar üzerinde etkisi yok mu? Kocaman bir VAR bırakayım şuraya.

Kireç ile Kükürdü kaynatırken çıkan buhar solunmamalıdır bunu için filtreli maske kullanılmalıdır. Ayrıca duman gözleri yakar ve kör eder bunu için koruma gözlüğü takılması gerekir. Kireç ile Kükürt karışımı kaynarken ve soğuduktan sonra deriye temas etmemelidir bunu için ise su geçirmeyen bir eldiven giyilmelidir.

Önce Gülleci bulamacı hazırlama tarifi ile başlayalım. Ben 10 litre su için tarif verdim, siz farklı bir miktarda yapmak istiyorsanız ona göre hesaplayın.

Gereken malzemeler şunlar:

 

10 lt su,
3 kg kükürt,
1,5 kg kireç. (Sönmemiş kireç) veya 3 kg sönmüş (toz) kireç (inşaatlarda kullanılan sönmüş kireçler kullanılmamalı çünkü içerisine başka katkı maddeleri de koyuluyor.)

Gelelim hazırlama tarifine:

 

50 litrelik kapaklı bir teneke varili alttan ateş yakacağınız düzeneğin üzerine yerleştirin (varil mutlak surette metal olacak, plastik olmayacak). İçine kükürt ve kireci toz olarak dökün ve üstüne 10 litre suyu ekleyin. Kireç, su ile sönmeye başlarken ısı ve buhar şeklinde gazlar açığa çıkacak. Bu dumanı solumayın. Altına ateşi yakın ve kaynamaya bırakın kaynama sırasında dakikada bir karıştırın. Bu sırada köpürme, kabarma ve gaz çıkışı olacaktır. Kaynadıktan sonra da karıştırmaya devam edin. Köpüklenmesi ve kabarması gitgide azalacaktır. Ateşin üstünden alın veya ateşi söndürerek kendi halinde soğumaya bırakın. Varilin üzerine kapak örtün ki içine bir şey düşmesin. Soğuduktan sonra dipte tortusu olacak. Varilden sıvı kısmı alırken plastik bir kaba tülbentten süzerek tortusunu ayırın.

Tortuyu mutlaka varilden alın çünkü tortu durdukça varili delebilir. Bu tortu su ile bal kıvamına yakın kıvamda cıvıltıp ağaç gövdelerine sürebilir veya daha fazla suya karıştırıp toprağa dökebilirsiniz.

Gülleci bulamacının hazırlanması yani kaynatma süresi 2 saat olmalı. Bazıları 1-1,5 saat diyor ama Kireç ve Kükürdün tepkimesi 2 saatte tamamlanıyor. Sonra mutlaka soğutulmalıdır. Soğutma işlemi kendi halinde bırakılarak yapılmalıdır.

Gelelim en can alıcı noktaya; ne kadarını neye karşı kullanmanız gerek?

 

Balıkesir çiftçisinin işine yarayacağı durumlar: Pamuklu bit (dikkat edin %1 veya %1,5 yani yüz litre suya 1-1,5 litre oranını geçmeyin), ayrıca Gülleci bulamacı Halkalı leke hastalığının zararını da azaltır, bitkilerde Kabuklu bitlerin hepsi için kullanabilirsiniz, Kırmızı örümceklerin tamamı için ve Bağ uyuzu için kullanabilirsiniz, Asmada ölü kol hastalığı, Külleme, Mildiyö, Yaprak küfü, Kara leke, Kurşuni küf, Bakteriyel yanıklık, Kuş zararları, tarla faresinin toprak üstü zararları, Salyangoz ve Sümüklü böcek zararları, vs.

Özetleyecek olursam Gülleci bulamacı Bordo bulamacı ile aynı şey değildir, birbiri yerine kullanılmaz. Gülleci bulamacı yapım aşamasında dikkatli olunmazsa sağlık sorunlarına yol açar, Gülleci bulamacının faydaları fazladır. Gülleci bulamacı her derde deva değildir ve sık sık kullanılmaz. Mesela çiçeklenme zamanında kesinlikle kullanmayın, iç kurdu için kesinlikle kullanmayın.

Mahsulünüz bereketli olsun Kalın sağlıcakla…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu