Köşe Yazıları

İKİNCİ YENİNİN CANSEVER’İ

Bu günkü yazımızda Biz de bir yandan güzel bir yandan da garip bir anlayış var. Önemli isimleri, büyük sanatçıları hep biliriz, hep konuşuruz onların üzerine ama aramızdan ayrılışını anımsatan o önemli günlerde daha fazla üzerine düşeriz bu konuların.  Ben de bu garip anlayışa kapılıp 28 Mayıs 1986’da aramızdan ayrılan edebiyatımızın usta isimi  İkinci  Yeni akımının önemli temsilcisi Edip Cansever den bahsedeceğim.

Cansever eğitim yaşamının başlarında tanışmış dizelerle. İlk olarak İstanbul adlı bir dergide yayınlanır şiirleri. 1951 yılında arkadaşlarıyla beraber “Nokta” dergisini çıkarırlar. Burada daha farklı bir kimlik bulur şiirleri. Tüm geleneklerin ötesinde farklı bir soluk arar şiirlerinde. Belki de ticaretten işçiliğe, işçilikten antikacılığa hayatın birçok alanında bulunması da etkendir bu bambaşka anlayışında.

Cansever’in edebi duruşunu en iyi yansıtan eseri “Yer Çekimli Karanfil”dir. Bu eserde hem kendi kimliğini hem de içerisinde bulunduğu 2. Yeni akımının izlerini çok net görebiliriz. Bu kitap okurlar tarafından da büyük ilgi görmüştür ve 1958 yılında “Yeditepe Şiir Armağanı”nı kazanmıştır.

İlgili Makaleler

Sen o karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte

Sen de bir başkasına  veriyorsun daha güzel

O başkası yok mu bir yanındakine veriyor

Derken karanfil elden ele.

Edip CANSEVER

Cansever edebiyatımızda bıraktığı  derin izlerin ardından 1928 de başladığı hayat yolculuğunu 28 mayıs 1986 da sonlandırıp aramızdan ayrılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu