Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

KENDİNİZİ LEKELEMEYİN!

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

www.drnilaysahin.com

 

 

Yaz geldi, güneş geldi! İyi, ne güzel ama her güzel şeyin bir bedeli var; işte güneşin, sıcağın da bedellerinden biri cildimizde oluşan lekeler. Ne mi bu lekeler diye sorarsanız işte cevabım aşağıda.

Güneşe uzun süre maruz kalma sonucunda karşılaştığımız en yaygın lekelerin başında çiller gelir. Özellikle yüz, el, kol ve gövdenin üst kısımlarında oluşan bu çiller genelde kahverengi olup açık tenli kişilerde daha kolay gelişmektedir. Hele de zaten küçük küçük çilleriniz varsa bunlara yenisinin eklenmesi güneşle birlikte çok daha hızlı olmaktadır.

Çil dışında çilden biraz daha büyük ve daha koyu renkli olan lentigo dediğimiz lekeler vardır. Bu lekeler yine açık tenli insanlarda daha kolay gelişmekte olup özellikle uzun süre güneşli havalarda dışarıda kalanlarda daha da sık görülmektedir.

Bu lekeler dışında kadınlarda çok sık gördüğümüz güneş lekelerinden biri de kahverengi lekelerdir. Bu lekeler sanılanın aksine koyu tenli kadınlarda daha çok görülmektedir. Peki nerelerde görülür derseniz sıklıkla yüz bölgesinde ve yüzde de alın, burun ve yanaklarda görülmektedir.

Bir de bizlerin kullandığı bazı kremler, ilaçlar veya bitki sularına bağlı gelişen lekeler vardır. Peki bunlar nasıl gelişir derseniz işte cevabım! Malum yaz mevsimi terliyoruz ve kötü koku endişesi taşıyoruz. İşte bu kokulardan kurtulmak için de parfüm, limon suyu gibi çeşitli bazı kozmetiklere yöneliyoruz. İşte kullandığımız bu kozmetik ürünleri ile güneş ışınları bir araya gelince lekelenmeler kaçınılmaz hale geliyor. Yine özellikle sivilce tedavisi için kullandığımız kremlerin güneşle etkilenmesi sonucunda gelişen lekeler vardır. Bu nedenle doktor kontrolü altında krem kullanmak mantıklı olacaktır.

Peki bu lekelerden nasıl korunabiliriz? İlk önce güneş koruyucu kremler kullanarak bu lekelerin gelişimine engel olmalısınız. Özellikle koruyucu kremlerin 30 faktörün üstünde olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer çok yüksek koruyucu kullanmanıza rağmen lekeler geliştiyse o zaman yaz sonunda mutlaka bir dermatoloğa başvurmalısınız. Doktorunuzun size vereceği bir krem veya uygulayacağı mezoterapi, lazer, PRP gibi yöntemlerle belki de lekelerinizden kurtulabilirsiniz.

Sizlere özet olarak önerim; çok uzun süreli güneş ışığına maruz kalmamanız, eğer güneşte kalmak zorundaysanız da güneş koruyucu krem kullanmayı unutmamanızdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu