Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

KULUNÇ DEYİP GEÇMEYİN!

Kulunç deyip geçmeyin gerçekten, niye mi? Çünkü kulunç insanı öldürmez ama süründürür. Bazen öyle şiddetli ağrı yaparken bulunduğu yerde ben kanser mi oldum acaba dersiniz. Peki bu sık adını duyduğumuz kulunç nedir derseniz işte cevabı. Kulunç özellikle kaslarımızın çeşitli nedenlerle iyi beslenememesi sonucu gelişen bir durumdur. Peki nedir bu nedenler şimdi onlara bir göz atalım. En başta yanlış duruşlar yani yanlış oturma, yatma, yük taşıma diyebiliriz. Bunun dışında kas üzerine aşırı yük binmesi yani gereğinden fazla yük taşıma, tek bir bacakta kısalık, bazı vitamin-mineral yetersizlikleri, yine bazı hormonlarda görülen fazlalık yada eksiklikler (başta tiroid/guatr hormonu olmak üzere) ve şeker, yüksek tansiyon hastalığı gibi durumları sayabiliriz.

Peki bende kulunç olup olmadığını nasıl anlayabilirim derseniz işte cevabı. Önce şunu belirtmek isterim ki kulunç şakaklardan tutunda ayak tabanına kadar her yerde gelişebilir. Kulunçun oluştuğu yerlerde genelde kişide; ağrı, hareket kısıtlılığı, güçsüzlük hissi, özellikle boyun ve omuz bölgesinde görülürse dengesizlik, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme problemleri, kollarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma gibi şikayetlerle kendini gösterir. Örneğin boyundaki bir kulunç tüm kol boyunca şiddetli ağrı ve uyuşma şikayetlerine yol açarken belde görülen ise bacak boyunca benzer semptomlara yol açacaktır.

Gördüğünüz gibi kulunç deyip geçmemek lazım, bu insanların ciddi başına ağrıtan ve maalesef hekim hekim dolaşmasına neden olan bir sorundur. Peki tedavisi nedir derseniz onu da haftaya sizlerle paylaşacağım.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu