Prof. Dr. Nilay ŞAHİNKöşe Yazıları

KULUNÇUN TEDAVİSİ VAR MI?

Geçen hafta sizlerle kulunçun nasıl bir hastalık olduğunu paylaşmıştım. Bu haftada sizlerle bu hastalığın tedavisini paylaşmak istiyorum. Öncelikle şunu söyleyebilirim ki kuluncun tedavisi gerçekten zordur. Ama yok mudur vardır, sadece biraz uzun ve zor demek yanlış olmayacaktır.
Çok ağrılı bir dönemde iseniz size ilk önerim iyi ve güzel bir fizik tedavi görmenizdir. İlk hedef ağrıyı azaltmaktır. Çünkü ağrılı olan bir kasa hiç bir şey yaptıramazsınız. Eğer ağrınız fizik tedaviye rağmen geçmedi ise kulunç bölgesine yapılacak bazı iğne tedavilerini denemek uygun olacaktır. Bu iğneler ağrı kesici içeren tarzda ya da kuru iğneleme dediğimiz bir teknikle olabilir. Bunun yanında tecrübeli ve konusunda eğitimli birinin yapacağı masaj hastaya iyi gelebilir. Evet bunları denedik ve bir miktar ağrımızı rahatlattık bundan sonra ne yapacağız derseniz asıl iş bundan sonra diyebiliriz. Ağrının biraz rahatlaması ile hemen iyi bir egzersiz programına başlamalıyız. Zaten kulunç probleminde asıl tedavi egzersiz demek çok yanlış olmayacaktır. Hekim önerisi ile oluşturulan ve klinik bir ortamda öğrenildikten sonra yapılan egzersizler tedavide çok değerlidir. Ancak tedavinin etkili olabilmesi için mutlaka düzenli ve uzun süreli egzersiz yapmak gerekmektedir. Kısa süreli yapılan egzersizler başarılı olmamaktadır.
Peki ilaçlar hiç ilaç verilmeyecek mi bu hastalıkta derseniz evet verilecek ama sınırlı demek hiçte yanlış olmaz. Çünkü kulunç için verilen ilaçlar uzun süreli kullanılabilecek türden değildir. Mutlaka hekim kontrolünde ve kısa bir süreliğine verilmelidirler. Bunlar içinde klasik ağrı kesicilerin çok fazla yeri yoktur. Çoğunlukla beyin üzerinden etki eden ağrıyı azaltıcı ilaçları verip bazen yanına vitamin komplekslerini ilave edebiliriz.
Hepinize ağrısız, mutlu günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu