Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Magnezyum ilaçları kullanıyor musunuz?

MAGNEZYUM İLAÇLARI KULLANIYOR MUSUNUZ?

 

 

 

Son dönemlerde magnezyum ilaçları çok yaygınlaştı. Peki nedir bu magnezyum? Niye bunu kullanmak gerekir? Magnezyum aslında vücutta çok önemli görevleri olan bir mineraldir. Bu görevler arasında; kalbin çalışması, kasların çalışması, bazı hormonların üretilmesi yer almaktadır. Bu nedenle eksikliğinde de ciddi sıkıntılara neden olabilmektedir.

 

Peki magnezyum vücutta niye azalır derseniz en sık neden olarak size aşırı kahve tüketimi diyebilirim. Yine bazı idrar ve ödem söktürücü ilaçlar, kabızlık için kullanılan ilaçlar da magnezyum yetersizliğine neden olabilir. Magnezyumun vücutta azalması ise pek sorunu da beraberinde getirebilir. Bu sorunlarını şöyle sıralayabiliriz; hipertansiyon ve kalp hastalıkları, karaciğer ve böbrek hasarı, baş ağrısı, Alzheimer’a yatkınlık, huzursuz bacak sendromu, B vitamini ve kalsiyum yetmezliği, ağrılı adet dönemi, sık enfeksiyon geçirme, kas zayıflığı ve kramplar, ellerde ve bacaklarda uyuşmalar, yanmalar.

 

Bu mineralin vücuda takviyesi ile kişinin kendini enerjik hissettiği, sinirlerinin daha rahatladığı, uyku sorunlarını hafiflettiği, kabızlığı azalttığı, kaslardaki spazmı ve ağrıyı azalttığı, kalsiyum düzeyini arttırdığı ve kemik erimesini azalttığı ve migren tipi baş ağrılarında azalmaya yol açtığı görülmüştür.

 

Bir fizik tedavi doktoru olarak en sık karşılaştığım şikayetlerden biri olan kas krampları ve huzursuz bacak sendromlarında mutlaka magnezyum değerlendirmesi yaparak hastalarıma gerekli ise takviye veririm. Magnezyum takviyesi ile birlikte hastalarda çok iyi sonuçlarda elde ediyorum.

 

Ancak bu mineralin ilaç olarak alınmasının mutlaka doktor önerisiyle olması gerektiğini ve gerek görülmediği taktirde ilave olarak alınmaması gerektiğini belirtmek isterim. Çünkü zaten vücutta olan bir maddenin ihtiyaç duyulmuyorsa alınması doğru bir şey değildir.

 

 

Doç. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu