Köşe Yazıları

Mikrobiyota ve Probiyotik Nedir? Probiyotiğin Faydaları Nelerdir?

Mikrobiyota ve Probiyotik Nedir? Probiyotiğin Faydaları Nelerdir?

Değerli okurlar,  bugünkü yazımda sizlere mikrobiyota ve probiyotik kavramlarından söz etmek istiyorum.

Vücudumuzda  adına “mikrobiyota” denilen  mikroorganizma topluluğu bulunmaktadır. Bu toplulukta  100 trilyon kadar bakteri bulunmakta ve  vücut ağırlığımızın yaklaşık % 2-3 kadarını bu bakteriler oluşturmaktadır.  Mikrobiyotamız anne rahminde iken başlar ve doğum sonrasında  hayat boyunca  yediğimiz yiyecekler, içecekler, çevremiz ve temas ettiğimiz kişilerden etkilenir. Vücudumuzdaki bu mikroorganizmalar kimi zaman dost, kimi zaman düşman kimi zaman da ikisinin karması olur.  Sağlıklı bir insan vücudunda faydalı bakterilerin sayısı daha çoktur.  Vücudumuzda bakterilerin en yoğun bulunduğu yer bağırsaklarımızdır.

***

Adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz “probiyotik” terimi ise insanlarda çeşitli organların mikrobiyotasını oluşturan bakterilerdir. “Probiyotikler” ayrıca uygun miktarda kullanıldığında vücudumuzda yararlı olabilecek canlı mikroorganizmalardır.

İlgili Makaleler

Bağırsaklarımızda ortaya çıkan gaz, kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi bazı sorunlar başta olmak üzere cildimizde görülen hastalıklar  dahil birbiri ile ilişkisiz pek çok hastalığın temelinde mikrobiyotamızın sorumlu olabileceğini ve mikrobiyotamızın uygun “probiyotik” lerle desteklenmesi gerektiğini artık biliyoruz. Bu nedenle beslenmemizde daha çok probiyotik ve prebiyotik besinlere yer vermemiz gerekmektedir. Bunlar hangi gıdalar gelin hep beraber bakalım:

***

Diyetimize mutlaka dahil etmemiz gereken besinler içinde yoğurt, kefir, boza, tarhana, fermente besinler, sirke, fermente peynirler gibi hem ulaşılması kolay hem de kolaylıkla tüketilebileceğimiz besinler girer. Düzenli olarak bu besinlerin tüketilmesi sindirim sistemimizi düzenler, bağışıklığımızı güçlendirir, karaciğerimizi korumaktadır.

O halde hepimiz bugünden itibaren yeniden benliğimize dönelim ve vücudumuza iyi bakarak vücudumuzda faydalı bakterilerin oluşumunu arttıralım.  Sağlıklı bir hafta dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu