Köşe Yazıları

NE HOŞSUN BALIKESİR!

Ne hoşsun, doğalsın Balıkesir! Kuvâ-yı Milliye şehri oluşun, denizinle yaz tatillerine damga vuruşun, turizme meydan okuyuşun, 1915 Çanakkale Savaşı’na destan olan ünlü Balıkesir Lisesi ile tarihe uzanışın, kolonyalarınla Balıkesir gecelerini kokulara boyayışın, höşmerim tatlısını meraklılarına anlatışın ve birçok güzelliğe derman oluşunla güzelsin Balıkesir. Çanakkale ve Bursa kültürünü kucaklayan, Ege şivesine komşu olan, Manisa’ya el sallayan, İzmir ilimizle coşan hâlinle sevildin belki de. Memleketimdir Çanakkale, doğduğum topraktır Balıkesir. 1880’lü yılların öncesine dek atalarımın hatıraları Karesi Beyliği’ne uzanır bu topraklarda.

Kimine göre Balıkesir’in kızları çok güzeldir. Kimileri Balıkesir çiftetellisine, kına gecelerinin vazgeçilmezi olan yöresel bindallı kıyafetine hayran kalır. Seni dünyaya anlatsam diyorum, evet seni. Onbaşı Seyit’in, Havran ve Edremit’in gururu olan Seyit Onbaşı’nın, Çanakkale Savaşı’nda kocaman savaş topunu kucaklayıp düşmanla mücadele veren Koca Seyit’in ruhu geziniyor senin topraklarında. Bizler ki hazıra konmuş bir nesiliz bir nevi, bizler bin bir zorlukla bu vatanı savunup da şu cennet yurdu hepimize armağan eden bir ecdadın torunlarız.

Ne hoşsun ey Balıkesir! Şehit kanı barınıyor taşında, toprağında. Bigadiç, Havran, İvrindi, Sındırgı, Dursunbey seni konuşuyor Anadolu ağzıyla. Yörük kültürümün nakşı uğurlu yazmasında, karanfil kokulu çiçek oyasında gezinir senin türkün. Sen ki türlü hikâyelerin canlı örneğisin. Kollarını aç da uzan Kaz Dağı’na. Kaz Dağları’nın kır çiçeklerinde gezinsin Balıkesir hatıraları. Kaz Dağı’nın üstü altın’dan değerlidir ne de olsa. Altın madencilerine inat asırlık zeytin ağaçlarına komşu yapalım ismini usulca. Zeytin şehri, Kaz Dağları’nın çiçeği, efelerin memleketi Balıkesir’e merhaba.

İlgili Makaleler

 

 

 

ELİF YAVAŞ

 

TARİH = 10 Şubat 2020 – Pazartesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu