Prof. Dr. Fatih SATIL

“Ottur Zararı Yoktur” Demeyin, Bitkisel Ürünleri Kullanırken Dikkat Edin!

Bitkisel ürünlerde; pazarda satılan otlardan, aktarlarda satılan karışımlara kadar, zayıflama ilaçlarından eczanelerde satılan ekstraktlara kadar çok geniş bir kullanım söz konusudur. Bitkisel kaynaklı ürünlerin sağlığımız için birçok yararları olmakla birlikte bazı durumlarda ciddi yan etkileri de olabilmektedir.

İlaçlardan farklı olarak bitkisel ürünler kullanılmadan önce test edilmedikleri için çok da güvenli oldukları söylenemez aslında. Ticaretini yapanlar kullanıcılara bu bitkisel ürünlerin çoğunun doğal oldukları söyleseler de bu ürünlerden bazıları toksik maddeler içerebilir. Bazılarının içerisinde üzerindeki etikette belirtilmeyen steroid ve östrojen gibi vücudun hormonal dengesini bozan maddeler bulunabilmektedir. Bir kısmının içerisinde ise yetiştiği ortama bağlı olarak arsenik, civa, kurşun ve pestisid gibi zehirli maddeler bulunabilmektedir.

Kullanılan Bitkisel Ürünlerde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar:

Bir bitkisel ürünün üzerinde doğal olduğunu belirten bir etiketin bulunması onun güvenli olduğunu göstermez. Bitkisel ürünler de ilaç gibi doğru kullanılmadığında veya aşırı miktarlarda alındığında ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bazı bitkisel ürünler, kullanılan ilaçlarla etkileşerek, zararlı olabilmektedir.

Kullanılmakta olan bazı bitkisel ürünler; özellikle kanama, Şeker, Prostat, Sara (epilepsi), Kalp, Hipertansiyon, Karaciğer ve Tiroid vb. sağlık problemi olanlar ve yaşlı kişilerde tehlikeli olabilmektedir:

Bazı bitkisel ürünler de kanama ve anestezide bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bitkisel ürünleri kullanan ve cerrahi müdahale geçirecek olan kişiler bu durumu mutlaka doktoruna belirtmelidirler. Bu gibi durumlarda bitkisel ürünün iki hafta önceden kesilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, sağlıksız koşullarda saklanan bazı bitkisel ürünler içerisinde aflotoksin gibi kanserojen maddeler gelişebilir.

Bazı Bitkisel Ürünler Sizi Hasta Edebilir

Kullanılan diüretik çaylar (zayıflama ve form çayları) bağırsaklarda bulunan “mikrovillus” adı verilen tüycüklerin kısalmasına ve düzleşmesine, dolayısıyla kabızlığa yol açmaktadır.

Örneğin kabızlık gibi problemlerde sık kullanılan bitkilerden biri olan sinameki, vücuttaki suyun atılmasını hızlandırıcı etkiye sahiptir. Sinameki kullanıldığı durumlarda besin öğelerinin emilimlerinde sıkıntılar yaşanabilir.

Bazı bitkisel ürünler vücutta potasyum emilimi azaltabilir, bu durum kalp kaslarına olumsuz yönde etki eder ve sonuç kalp hastalığına kadar gidebilir.

Özellikle zayıflamak için kullanılan yosun haplarında ciddi yan etkiler söz konusudur. Bu tip hapların içersinde “sibutramin” adlı iştah azaltıcı bir madde yer almaktadır. Gerçekte insanlar yosunla değil, sentetik bir madde ile zayıflıyorlar ve bu madde kontrolsüz kullanıldığı için birçok kişinin ölümüne yol açmaktadır.

O nedenle “Ottur Zararı Yoktur” demeyelim, bitkisel ürünleri kullanırken dikkat edelim, uzmanlara sormadan kullanmayalım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu