Özel Haberler

PASAPORTA DİKKAT!

Balıkesir Celepçiler Odası Başkanı İsmail Balaban, yaptığı açıklamada Kurban fiyatları hakkında bilgi verdi. Büyükbaş kurbanlıklarda pasaport dolandırıcılığına dikkat çekti. Büyükbaş kurbanlık alacaklardan hayvanın sağlıklı olmasına önem vermelerini istedi

 

“Balıkesir, Türkiye’nin bir numarası”

 

Kurban Bayramı yaklaşırken, dini vecibesini yerine getirmek isteyen Müslümanları kurbanlık telaşının sardığını söyleyen Başkan Balaban, kurban fiyatları hakkında şu bilgiyi verdi: “Küçükbaş kurbanlık fiyatı 750 liradan başlıyor, 2 bin liraya kadar çıkıyor. Büyükbaş kurbanlıkta hisse bin 250 liradan başlıyor. 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor.”

 

Kırmızı et konusunda Balıkesir’in, Türkiye’nin, bir numarası olduğunu söyleyen Balaban, Kurban Pazarına ilginin her geçen gün arttığını belirtti. Herkesin ekonomik gücü oranında kurban kesme gayreti içinde olduğunu ifade eden Balaban, kurban kesimi için büyükbaş veya küçükbaş hayvan alımı yapanların dikkat etmeleri gerekenleri de anlattı.

Özellikle büyükbaşta kurbanlığa haiz olmayan hayvanların kurban edildiğini, kurban edilmeyecek hayvanların satışının yapılabildiğini vurgulayan Balaban, büyükbaş kurbanlık alacakların hayvancılıktan anlayan birileriyle alışverişe gitmesini tavsiye etti.

Balaban, büyükbaş kurbanlık alacaklara şu tavsiyelerde bulundu: “Büyükbaş dana veya düvenin kurban edilebilmesi için 24 ayı doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın 24 ayı doldurduğunu da genellikle çapa dediğimiz, alt çenesinin ortasındaki iki süt dişinin düşüp yerine kalıcı dişinin çıkması ile anlaşılır. Yalnız ırkına göre bazı hayvanlarda çapa dişi gecikebilir. Bunu da üreticinin güvenilirliği ya da hayvanın orijinal pasaportu ile anlayabiliriz.”

 

Bir hayvanın kurban edilebilmesi için koyun ve keçi de bir yaş, dana ve düvede iki yaş, devede de beş yaş  şartının arandığını ifade eden Başkan Balaban, Büyükbaş kurbanlık alacakların, hayvanın sağlıklı olmasına dikkat etmelerini kaydederek, kurbanlığın burnunda sümük, ağzında salya olmamasına, tüylerinin de parlak ve canlı olmasına dikkat edilmesini önerdi.

Hayvanın vücut yapısının dolgun olmasına ve herhangi bir özrünün bulunmamasına bakılmasını anlatan Balaban, alıcıların hayvanı yürütmelerini, mümkünse serbest bir şekilde dolaşmasını gözlemlemelerini ifade etti. Balaban, “Alıcılar, hayvanın pasaportunun gerçek olup olmadığını hayvanın kulağındaki küpelerden anlayabilirler. Küpeler orijinal olmalı. Küpelerin orijinal olmadığını ise küpenin deforme olmasından anlayabilirler. Yine de büyükbaş kurbanlık alımlarında; fiyatının ucuz olmasından daha ziyade tanıdık, güvenilir, üreticilerden kurbanlık alınmasını öneririm” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu