Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

PROBİYOTİK ALAN VAR MI: O DA NE?

Doç. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

 

Her gün hayatımıza yeni yeni sağlıklı beslenme önerileri giriyor. İşte bunlardan biride probiyotikler. Peki nedir bunlar? Aslında bizlerin hiçte uzak olmadığı bir şey probiyotikler; bunlar yoğurtta, sütte ve bazı haplarda bulunan canlı bakterilerdir. İyi de biz şimdi niye durduk yere vücuda bile bile bakteri sokalım diyorsunuz değil mi! Ama bunları almamız keyif durumlardan değil ayrıca bu aldığımız bakteriler düşman değil dost canlısı bakterilerdir. Bu ürünler ilk olarak özellikle çoklu ilaç kullanan ve çok fazla ilaç yan etkisi yaşayan hastalarda tercih edilmeye başlanmıştır. Özellikle günümüzde çok fazla tüketilen antibiyotiklerle beraber probiyotik kullanımı antibiyotiklerin oluşturduğu yan etkileri oldukça azaltmaktadır. Peki probiyotikleri sadece ilaçların yan etiklerinden korunmak için mi alıyoruz derseniz cevabım hayır olacak. Biz bu ürünleri sadece ilaç kullanımı ile değil diğer bazı sorunlarda da öneriyoruz. Peki nedir bunlar derseniz size ile olarak ishal tedavisinde diyebilirim. Yine bazı vajinal maya enfeksiyonlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını önleme ve tedavi etmede, günümüzün popüler sorunlarından olan irritabl bağırsak sendromunun tedavisinde de probiyotikler büyük bir destekçi olabilir.  Eğer çok sık soğuk algınlığı ve grip geçiyorsanız bunları önelme yada daha hafif geçirmenize yardımcı olabilirler.

İyi güzel de ben bu probiyotikleri nasıl alacağım diye sorarsanız bunları hem ilaç olarak hem de besinler yolu ile alabilirsiniz. İlaç olarak verilen probiyotikler kesinlikle doktor önerisi ile alınmalıdır. Besin yoluyla ise pek çok gıdadan alabilirsiniz ki bunlar arasında; sade aromalı yoğurt, kefir, lâhana turşusu, miso, salatalık turşusu, kimchi ve kombucha çayı yer almaktadır.

Peki bu kadar güzel bir destek ürünü olan probiyotiklerin yan etkileri yok mu? Elbette var, ancak yan etkiler nadirdir ve genelde probiyotikleri içeren gıdaları diyetinize güvenle ekleyebilirsiniz. Yine de takviye almayı düşünüyorsanız, sizin için doğru olduklarından emin olmak için doktorunuza danışın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu