Köşe Yazıları

Problem Çözme Yeteneğini Geliştirelim

Problem Çözme Yeteneğini Geliştirelim

Her yaşa göre problemlerde değişken ve yaşa bağlı problemler olabilir. Bir olaydan yadabir durumdan başka bir olay veya duruma yönelme sırasında karşımıza çıkan istenmeyen veya beklenmeyen durum problemdir.

Oyuncağı kırıldığı için onarımını yapamayan bir çocuk için problem çözümsüz görünürken, çözülmeyi bekleyen matematik soruları da bir problemdir. Her yaşın, her bilişsel düzeyin kendine özel problemleri mevcut. Problemleri aştıkça gelişimimizi sürdürür bir sonraki basamağa geçiş yapmış oluruz. Basamağı atlayamayanlar için prroblem takıntı haline gelir ve aynı basamağın sesini duyar durur ve o problemi yaşar dururuz.

Çevresini keşfetmeye başlayan bir çocuk için karşılaştığı problemler, kendi yaşam becerisiyle sınırlı olabilmekte. Okul öncesi dönem içerisinde olan çocuklar soyut düşünce becerisine henüz sahip olamadıkları için somut kavramlar üzerinden, uygulamalı ve oyun içerikli davranış kazanma ve problem çözme becerileri kazanabilmekteler. Özellikle çözüme giden alternatiflerin belirlenmesi ve çözüme giden yollar için stratejilerin geliştirilmesinin akademik başarı içinde güçlü yatırımlar olduğu  gerçeğini unutmamak gerekir.

İlgili Makaleler

Problem çözme yaratıcı düşünme sürecini de tetikliyor. Konuyla ilgili uzman görüşleri bunu önemsiyor. Problemle karşılaşan çocuk; problemi çözmek için neler yapabileceğini, hangi yollardan çözebileceğine yönelik stratejileri oluşturur ve yaratıcı düşünme süreçleri tetiklenmeye başlıyor.Çözüm içinse dinlemek önemli dinlemeye başlayan çocuk karşı tarafıda anlamaya başlıyor hem deneyim hem empati ile kazanım sağlıyor.

Problemler Nasıl Çözüme Ulaştırılır?

Konuşmak önemli.Problemin nasıl ortaya çıktığı, nasıl tanımlanıp algılandığı ve nasıl çözüme ulaşılabileceği düşünülerek konuşulmalı. Bu konuşma içeriğinde çocuğun duygu ve düşünceleri de mutlaka olmalı, problemle ilgili konuşma yapabilmesi için çocuğa zaman tanınmalı.

Aile öğretmen rol model olmalı. İlerleyen süreçte çocuk tekrar problemle karşılaştığında düşünebileceği ve örnek alabileceği deneyimleri kazanmak için yol bulmuş olacaktır.Yolu kapatmayın iyi ve örnek model olun.

Çocuk okul öncesi bir eğitim kurumuna gidiyor ise; sınıf içi oluşturulan etkinliklerin mutlaka dış çevre içinde uygulanabilir olması önemli. Problem çözme becerisi aynı zamanda zihinsel bir aktivite olduğundan dolayı zihinsel gelişiminde desteklendiği çalışmaların yapılmasıyla eş değer gelişebilmekte.

Çocuklarda problem çözme davranışının daha iyi olabilmesi için yapılacak etkinliklerin temeli öncelikle günlük yaşam becerilerine uygun bir şekilde geliştirilmeli. İçerikler mutlaka oyun temelli olmalı ve yaratıcı düşünceyi pekiştirecek şekilde yapılandırılmalı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu