Köşe YazılarıHüseyin Yıldırım

Sahabe Okuyordu…

Sahabe Okuyordu…

 

Bismillâhihirrahmanirrahim

“ Hâ Mîm.”Fussilet, 1

İlgili Makaleler

“Bu Kur’an, Rahmân ve Rahîm olan Allah’tan indirilmedir.”Fussilet, 2

“Bu, bilen bir toplum için Arapça bir Kur’an olarak âyetleri genişçe açıklanmış bir kitaptır.”Fussilet, 3

Rasûlullah  Efendimiz sav Kurʼân-ı Kerîm’i her  vesîleyle ile çok okurlardı. Namazlarda, gece ibadetlerinde ve özellikle  teheccüd namazının kıyamında uzun uzun Kurʼân-ı Kerîm  okurlardı. Hatta yolculukta bile Kur’ân-ı Kerîm  okuyarak giderlerdi . Hicret esnasında Sürâka, Peygamberimiz sav’i yakalamak maksadıyla yola çıkmıştı. Öyle ki, Rasûlullah sav’in okuduğu Kur’ân-ı Kerîm’i işitecek kadar yaklaşmıştı. Peygamberimiz sav’in okuduğu Kurʼân-ı Kerim’i işittiği sırada, birden Sürâka’nın atının ön ayakları kuma battıp dizlerine kadar gömülmüştür…( Ahmed b. Hanbel, 4: 176; Buhârî, Menâkıbu’l-Ensâr, 45; Hâkim, 3: 7; İmam Zührî, Megâzî, s. 102-103; Abdurrezzak, 5: 393-394; Beyhakî, Delâil, 2: 487; İbn Cevzî, el-Vefâ, 1: 241; İbn Seyyid, Uyûnu’l-eser, 1: 185; Zehebî, Târîhu’l-İslâm, s. 326; İbn Kesîr, el-Bidâye, 3: 185.)

Medîne’ye gelen Sakîf kabilesi heyetinde bulunan Evs b. Huzeyfe ra şöyle anlatıyor “Rasûlullah sav  bir gece uzun müddet yanımıza gelmediler.

Biz, “Yâ Rasûlallah! Yanımıza gelmekte niçin geç kaldınız?” diye sorduk.

Peygamberimiz sav, “Her gün Kur’ân’dan bir hizb okumayı kendime vazîfe edinmişimdir. Bunu yerine getirmeden gelmek istemedim» buyurdular. Sabah olunca ashâb-ı kirâma; “Siz Kur’ân’ı nasıl hizipleyip okursunuz?”” diye sordu.

Onlar, “Biz sûreleri ilk üçünü bir hizb, sonra devamındaki beş sûreyi ikinci bir hizb, daha sonra sırayla yedi, dokuz, on bir ve on üç sûreyi birleştirerek birer hizb yaparız. En son olarak da Kâf sûresinden sonuna kadar mufassal sûreleri bir hizb yaparak Kur’ân-ı Kerîm’i yedi günde okuruz.” dediler.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4: 9; İbn Mâce, Salât 178)

Rasûlullah sav üç  günden az sürede hatmedenlerin Kuran-ı Kerim’i hakkıyla anlayamayacağını ve âyetler üzerinde tefekkür edemeyeceğini bildirdiği için Ashâb-ı kirâm  üç günde hatmi  tercih etmiyorlardı. Fakat bazı Sahabeler beş  günde okuyor. Genellikle  yedi  günde bir hatmediyorlardı. Buna gücü yetmeyen on, onbeş  veya yirmi  günde okuyordu. Bir kısmı ayda bir hatim indiriyordu. En az okuyanlar ise 40 günde Kuran-ı Kerim’i hatmettikleri rivayet edilmektedir. (Buhârî, Savm 55, 56, 57, Teheccüd 7, Enbiyâ 37, Nikâh 89; Müslim, Sıyâm 181-193; Ebû Dâvûd, Vitr, 8, 9/1388-1395; Tirmizî, Kırâât, 11/2946-2949; Dârimî, Salât, 173; Muvatta’, Kur’ân, 4; )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu