Köşe Yazıları

Sedef romatizmasında egzersiz yapmak

Bu hastalığın seyri ve yan etkileri de gerçekten zorluklarla dolu

Sedef romatizmasında egzersiz yapmak

Sedef romatizması son yıllarda çok sık tanı koymaya başladığımız bir hastalık oldu. Bu kadar yaygınlaşan bu hastalığın seyri ve yan etkileri de gerçekten zorluklarla dolu. Elimizde bulunan sınırlı ve yan etkileri yüksek olan ilaçlar hem hastada hem de biz hekimlerde stres yaratmıyor desem yalan olur. Ama yine de iyi ki bu ilaçlar var diyorum çünkü bu zorlu süreçte hastalığı kontrol altına almada başka hiçbir uygulama bugüne kadar maalesef rüştünü ispatlayamadı. Ama işte bu ilaç dışı tedaviler streslenerek verdiğimiz ilaçların sayısını azaltmak veya en azından bu ilaçların etkilerini arttıran ilaç dışı uygulamalarda önemli olmuştur. İlaç dışı tedavi önerilerinde beslenmeden tutun gıda takviyelerine, ozona kadar farklı seçenekler vardır. Ben hastalarıma her zaman bunlar arasında sıklıkla egzersiz tedavisini öneririm. Peki sedef romatizmasında hangi egzersizi ne kadar süre ile yapalım işte bu hafta bu sorunun cevabını sizlerle paylaşmak istedi.

Sedef romatizmasında ister cihazlı ister elastik direnç bantlarıyla yapılan egzersizler en az 12 hafta, haftada üç kez, yaklaşık bir saat yapıldıktan sonra gerek güç gerekse yaşam kalitesinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Yapmanız gereken egzersiz programı hem kol hem bacak hem de omurgayı yani bel, boyun ve sırt kaslarını içermelidir. Bu programı her yerde rahatça yapabilirsiniz. Tabii ilk olarak bu egzersiz programını bir doktor gözetiminde öğrenmek ardında da düzenli olarak yapmanızı öneririm.

İlgili Makaleler

Egzersizler sonrası hem yaşam kalitenizde hem de ağrınızda iyileşme olduğunu göreceksiniz. Hatta egzersizler yoğun hastalık aktivitesini azaltacak ve sizin daha az doktor ziyareti yapmanızı sağlayacaktır.

Özet olarak basit bir egzersiz lastik bant ile ki bunu her yere götürebilirsiniz haftada üç kez, 1saat yapacağınız egzersizler size, hayatınıza bir fark attıracaktır.

Herkese mutlu ve spor dolu bir hayat dilerim…

Nilay Şahin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu