Köşe Yazıları

Toprak Analizi Ve Önemi

Toprağın karnesi olur mu? Olur!

Ee karnesi varsa, notları da vardır! Düşük, normal ve yüksek şeklinde notları var.

Toprağım sınıfta mı kalır, sınıfı geçer mi? Toprağın sınıfta kalma olayı çok nadirdir. Zaten toprak analizi raporuna göre sınıfta kalan topraklarda ya tarımsal üretim yapılmaz ya da çok sınırlı şekilde yapılır.

Toprak analizi raporu toprağın karnesidir. Toprak analizi raporundaki rakamlar da notlarıdır. Notlarına göre toprağınızın durumu belli olur.

İlgili Makaleler

Toprak analizi size toprağın içinde neyin eksik, neyin fazla olduğunu gösterir. Karnenin notlarına göre yorumlama yapılır ve şundan az, şundan yeterli veya şundan fazla, hatta bazen de çok fazla denir.

Şimdi şöyle bir düşünün bitkisel üretim yapıyorsunuz, gübreler pahalı ama üretiminiz için mecburen almak ve atmak zorundasınız. Toprak analizi yaptırmadan kafanıza göre gübre satın almak mı mantıklı, yoksa toprak analizi yaptırarak, hangi gübreden ne kadar atacağınızı bilmek ve ona göre gübre satın almak mı?

Toprak analizi yaptırırsanız fuzuli yere para harcamadan doğru gübreyi satın alıp doğru miktarda kullanırsınız.

“Aman canım ne gerek var toprak analizine” veya “ben toprağımı biliyorum, gerek yok” veya “bizde öyle bir toprak var ki adamı ters eksen düz biter” mi diyorsunuz? Toprak analizi yaptırmayıp, “genelde bunu atıyorlar” diye siz de gidip onu mu satın alıp atıyorsunuz? Bilinçli üretim yapmak istiyorsanız toprak analizi yaptırmanız şart. Öyle güzel, şöyle güzel dedikleri topraklar gördüm ki adamı ters eksen düz bitirmiyor ama adamı tepe taklak ediyor.

Toprak analizi, yetiştirilecek olan bitkinin türüne göre farklı derinliklerden ve toplamda 1,5 kg civarında alınarak etiketlenen toprak numunesinden yapılır. Balıkesir merkez ve Gönen ve Burhaniye’de toprak analizi yapan laboratuvarlar var, numunenizi buralara ulaştırmanız yeterli.

Haa diyeceksiniz ki “toprak analizini doğru yapan kim?”

Arkadaşlar toprağı analiz etmenin belirli standart kuralları vardır. Hiçbir laboratuvar bu standartların dışına çıkarak analiz yapamaz. Yani bütün laboratuvarların yaptıkları analizler doğrudur. Toprak analizinde önemli olan ve asıl doğru sonucu verecek olan yorumlamadır. Yorumlamada yapılan yanlış yönlendirmeler sonucunda toprak analizine küsen üreticiler var.

Öyle bir toprak numunesi almanız gerek ki, tüm arazinizi temsil etsin. Üşengeçliğe kapılıp tarlanın bir yerinden aldığınız toprağı analize vermeyin ha! Araziyi temsil edeceğine kanaat getirdiğiniz kadar noktadaki derinliklerden biraz biraz toprak alıp karıştırın ve yaklaşık 1,5kg yapın.

Toprak numunesi alırken işlemler hep aynı farklı olan şey numunenin alındığı derinlik ki bunu da bitkinizin ne olduğu belirliyor. Numune alma derinlikleri 0-30cm/30-60cm/60-90cm/90-120cm. bu derinlikler “bel küreği derinliği” ile aklınızda kalsın. Hububat grubu (çeltik dahil), Baklagiller, Yem bitkileri, Biber, Hıyar, Yeşillik grubu sebzeler, Karnı bahar, Lahana, Brokoli, Soğan, Sarımsak, Pırasa, Kereviz, Enginar, Çilek için bir bel küreği derinliğinden (0-30cm) numune almak yeterliyken, Mısır, Ay çiçeği, Şeker pancarı, Domates, Patlıcan için bir ve iki bel küreği derinliklerinden (0-30cm ve 30-60cm) ayrı ayrı numune almak gereklidir. Üzüm, Zeytin, Ceviz, Badem dahil tüm meyve ağaçları için ise yaşına göre hareket edilmektedir. Bir, iki, üç bel küreği derinliklerinden (0-30cm/30-60cm/60-90cm) ayrı ayrı numune alma, hatta ileriki yaşlarında bunlara ek olarak dört bel küreği derinlikten de (90-120cm) almak gerekir.

Değerli çiftçiler toprak analizi yaptırmayı para vereceğiniz için gereksiz maliyet gibi görmeyin. Her sene yaptıracağınız toprak analizi o sezonda neyden ne kadar vermeniz gerektiğini söyleyecek ve size gereksiz para harcatmayacak.

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla…

Zeytinde Toprak Organik Maddesinin Yönetimi BÖLÜM 2: Tavsiye Ve Yeşil Gübreleme

Ziraat Mühendisi Mustafa Birol

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu