Köşe Yazıları

Zeytinde Toprak Organik Maddesinin Yönetimi BÖLÜM 2: Tavsiye Ve Yeşil Gübreleme

Toprakta organik madde yönetimini yaparken, çiftçi olarak kendi ekonominizi de düşünerek hareket etmelisiniz.

Toprakta organik madde yönetimini yaparken, çiftçi olarak kendi ekonominizi de düşünerek hareket etmelisiniz. Şunu da unutmayın ki; toprak kalitesinde ayrım yapmadan yetişebilen Zeytin, topraktaki organik madde miktarı ne kadar fazla olursa o kadar yüksek verimde olur. Yani ne şiş yansın ne kebap! Ekonominizi dar boğaza sokmadan ortayı bulun!

Bir önceki bölümde kısaca bilgi vermeye çalıştığım organik madde kaynağı materyallerin fiyat-fayda analizi ve çiftçi ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerimin sonucu olarak sizlere şu tavsiyede bulunabilirim. Organik madde kaynağı olarak sezon içerisinde farklı zamanlarda kullanmanız için kaliteli bir Leonardit, Zeytinin arasına iki dönem halinde Fiğ ve Yulaf karışımı ve Fiğ ekmenizi tavsiye ederim. Yani hem Leonardit hem de yeşil gübreleme.

Gelelim uygulamalara. Kasım-Aralık-Ocak ayları içerisinde birinci kısım Leonardit uygulamasını yapmalısınız. Leonardit uygulamasını ağaç başına veya tüm araziye şeklinde yapabilirsiniz. Ağaç başına kullanımlarda ağaçların yaşlarına göre kullanılacak miktar belirlenirken, tüm araziye kullanımlarda ise kaliteli bir Leonarditten dekara en az 500 kg, en fazla 1000 kg kullanmanız gerekli. Ağaç başına kullanımlarınızda 2 kg + ağacın her yaşı için 150 gram miktarında hesaplama yapın. Leonarditi ağacın taç iz düşüm dairesinin içerisine serpip çapa makinesi ile karıştırın. Tüm araziye kullanımlarda toprağın üzerine serpin ve yüzeysel (derin olmayacak şekilde) sürün. Daha az miktardaki kullanımlarda mevcut toprak sorunları ile baş etmeye Leonarditin gücü yetmediği gibi toprağa kazandırdığı az miktardaki organik madde toprak mikroorganizmalarının yaşamasını devam ettirmekten başka bir işe yaramaz. Daha fazla miktardaki kullanımlarda ise Leonardit toprağı birbirine yapıştırır ve çamurlaştırır ve işlenmesi zor hale getirir. Bu miktarlar tüm sezon boyunca kullanılması gereken toplam rakamlardır. Yani bir defada kullanılmayacak sezon boyunca belirli zamanlarda parça parça kullanılarak toplam miktara ulaşılacaktır. Bu uygulama aynı zamanda kış bakımı üçlemesinin ikinci adımıdır.

İlgili Makaleler

Yeşil gübreleme maksatlı olarak Zeytin sezonu içerisinde iki dönemde tohum ekimi gerçekleştirin. Birinci dönemde dekara 10 kg Fiğ ve 2-3 kg Yulaf tohumunu karıştırılarak ekilecek, ikinci dönemde dekara sadece 13-14 kg Fiğ ekin. Yulaf, Fiğin tutunup yükselerek büyümesini sağlayacak. Aynı zamanda Yulaf kendi yetişme periyodu içerisinde topraktan sürekli tuz emeceğinden, sezon içinde kök bölgesi tuz konsantrasyonu yavaş yavaş azalacak. Bundan dolayı kök yoğunluğunun üst toprak tabakasında ve saçak kök yapısında olan Zeytinin kök gelişimi ve kökten besin elementlerini alması daha da kolaylaşacak. Bu arada ben yabancı ot kontrolü, Azot katkısı ve toprakta suyun muhafazası için Fiğ, toprak tuzunu azalttığı için de Yulaf tavsiye ediyorum. Yeşil gübreleme için tohum karışımını ektikten sonra üzerine yani toprağa Leonardit + Potasyum hidroksit veya Leonardit + Sodyum hidroksit ile kendi yaptığınız Hümik Asitten sıkın (buna toprak yıkama diyorum).

Nisan ortalarında yani yeşil gübre maksatlı olarak ektiğiniz bitkilerin üzerlerine veya bitkileri biçtikten sonra üzerlerine, haziran ortaları gibi yani Zeytinin çiçeklenme döneminden önceki sürgün gelişim döneminin sonlarına doğru Leonardit serpip sürerek toprağa karıştırın. Bu ikinci kısım Leonardit uygulaması ve birinci ara sürümdür.

Çiçeklenmeden önceki ara sürümden hemen sonra hemen ve bu sefer dekara 13-14 kg fiğ tohumu ekin. Bu dönemde yapacağınız yeşil gübreleme amaçlı ara ziraat ekiminde ikinci bitki (destek bitkisi) yok. Zeytin meyvesi tuttuktan sonra, karabiberi geçip fındık büyüklüğüne gelinceye kadar büyüyen bitkilerin üzerlerine veya biçtikten sonra üzerlerine Leonardit serpin yüzeysel (derin olmayacak) şekilde sürün. Bu da üçüncü kısım Leonardit uygulaması ve ikinci ara sürümdür.

Organik Madde Kaynakları

Köşe: Ziraat Mühendisi Mustafa Birol

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu