Prof. Dr. Fatih SATIL

Allah’ın Üzerine Yemin Ettiği Meyve ‘İNCİR’

İncirin adının verildiği Tin Suresi’ndeki “İncire ve zeytine andolsun” ayetinde Allah’ın incire “andolsun” şeklinde yemin etmesi, bizlerin dikkatini bu meyvenin üzerine çekmektedir.

İncirin Besin Değeri Oldukça Yüksektir

İncir, güç ve kuvvet veren ilaç gibi bir gıdadır. İncirin en önemli besin öğesi, tüm meyvenin % 51-74’ünü oluşturan şekerdir ki bu oran diğer meyvelerinki ile karşılaştırıldığında oldukça yüksektir. İncir, bilinen tüm meyvelere göre oldukça yüksek mineral içeriğine sahiptir. 40 gram incir, 244 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 7’si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın % 6’sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın % 6’sı) içermektedir. İncirde kalsiyum oranı da çok yüksektir; meyveler arasında kalsiyum içeriği açısından portakaldan sonra ikinci sırada gelmektedir. Bir kâse kuru incir, bir kâse süt ile aynı miktarda kalsiyum içermektedir. Tabiri caiz ise incir ağacı kendi çamurlu bir su içerek yavrusu olan meyvelerine hâlis süt gibi vitaminlerle dolu gıdalar vermektedir.

İncirin İnsan Sağlığına Faydaları İle İlgili Bilimsel Çalışmalar

İncir oldukça yüksek bir lif içeriğine sahiptir. Sadece 1 adet kuru incir 2 gram lif içermektedir ki bu tavsiye edilen günlük ihtiyacın %20’sidir. Son 10-15 yılda yapılan araştırmalar, bitkisel gıdalarda bulunan liflerin sindirim sisteminin düzgün olarak çalışması açısından çok önemli olduğu ve bazı kanser türlerinin riskini azaltmada etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Bilim adamlarınca yürütülen başka bir araştırmada, kuru incirin, antioksidan bakımından zengin fenol bileşimine diğer meyvelere göre çok daha fazla sahip olduğu belirlenmiştir. Antioksidanlar, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışarıdan alınan zararlı maddeleri (serbest radikalleri) etkisiz hale getirirler ve hücrenin tahrip edilmesini engellemiş olurlar. Fenoller ise mikroorganizmaları öldürücü -antiseptik- bir maddedir.

Rutgers Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmada ise, kuru incirin içerdiği omega-3, omega-6 yağ asitleri (vücut için zaruri yağlar) ile fitosterol (bitkilerde bulunan yağımsı madde) sayesinde kolesterolü düşürücü olarak da önem taşıdığı anlaşılmıştır. Bu yağlar özellikle kalp, beyin ve sinir sistemi sağlığı açısından da önemlidir.

İncir, Allah’ın insanlar üzerindeki rahmetinin bir göstergesidir.

Nimetler içinde özellikle bu iki meyvenin zikredilmesinin bir hikmeti; bu iki meyvenin yukarıda da görüldüğü gibi çok mübarek ve besleyici özellikte olması ve mucizevi bir yaratılışa sahip olmasıdır. Ayrıca, bu iki meyvenin yaprağından meyvesine, çekirdeğinden odununa ve yağına kadar her parçasından yaralanılmaktadır. Yani bu meyveler, he sağlık açısından hem de ticari açıdan hayatımızda önemli bir yere sahiptir.

Cenab-ı Hak, incir ve zeytin üzerine yemin ederek, nimetlerini bizlere hatırlatarak kudretinin büyüklüğünü ve rahmetinin genişliğini gözler önüne sermektedir. Dikkatimizi bu meyvelere çevirerek şükür, fikir ve iman etmemizi istemektedir. Rabbimize binlerce şükür olsun ki, bu mübarek meyveyi içinde ihtiyacımız olan maddeleri, sağlığımıza uygun bir denge ile adeta paketleyerek bizlere sunmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu